Moni antaa edelleen vähästään kolehtiin – joissakin kirkoissa se onnistuu pankkikortilla

Kolikot kilisevät vielä tuttuun tapaan kolehtipusseihin. Nykyään homma hoituu joissakin kirkoissa jo pankkikortilla. Mahdollisuus sähköiseen maksamiseen on otettu kirkkoherra Kaisa Huhtalan mukaan ilolla vastaan.

Kotimaa
Kolehtia kerätään kirkossa.
Yle

Kolehti kiertää messujen aikana edelleen perinteisesti kirkoissa. Käteisen puute ei ole enää este lahjoitukselle Porin Teljän seurakunnassa.

– Otimme käyttöön sähköisen kolehdin ensimmäisten joukossa. Se on otettu ilolla vastaan, kertoo kirkkoherra Kaisa Huhtala.

Kokemuksia on nyt kahden kuukauden ajalta. Hyödylliseksi on koettu erityisesti se mahdollisuus, että sähköisellä maksupäätteellä kolehdin kohteen voi itse valita.

Kohde vaikuttaa myös perinteisen kolehdin loppusummaan.

– Jos lukuja lähtisi katsomaan tarkemmin, ovat oman seurakunnan diakoniatyö ja lapsiperheiden tukeminen todennäköisesti keränneet suurempia kolehteja suhteessa muihin.

Tyhjäkin käsi kelpaa

Vaikka yhteiskunnassa eletään taloudellisesti vaikeita aikoja, ovat seurakuntalaiset pysyneet anteliaina.

– Yllättävän vähän ajalla on vaikutusta. Summat ovat pysyneet aika samanlaisina viime vuosina. Pientä vuosittaista vaihtelua on, mutta jos jonain vuonna tulee vähän vähemmän, tulee seuraavana sen verran enemmän, Kaisa Huhtala toteaa.

Vähäistäkään lahjoitusta ei pidä hävetä.

Kirkkoherra Kaisa Huhtala

Yksittäisten lahjoitusten kokoa ei tarkkailla, eikä seurakunta katso pahalla, jos lahjoitusta ei tee ollenkaan.

– Jos käsi on pussilla, ei kukaan huomaa kilahtaako, rahiseeko tai kuuluuko mitään. Vähäistäkään lahjoitusta ei pidä hävetä.