Juuri nyt: ukkosmyräkkä saapuu itäiseen Suomeen

Laatokan suunnalta Itä-Suomeen saapunut ukkosmyräkkä jylisee ja katkoo jo sähköjä Pohjois-Karjalassa. Maanantaina alkuillasta esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkön alueella sähköttä oli jo yli 2000 taloutta.

Kotimaa
Salama
Tommi Parkkinen / Yle

Ukkosmyräkkä on katkonut sähköjä Pohjois-Karjalassa maanantaina iltapäivällä. Hieman klo 17 jälkeen esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkön toiminta-alueella sähköttä oli yli 2 000 taloutta.

– Juuri nyt myräkkä on meidän jakelualueen päällä. Salamat lyövät linjaan tai linjan lähelle, niin se katkoo sähköjä. Monta muuntajaa on jo mennyt rikki, käytönvalvoja Juha Sirviö Pohjois-Karjalan Sähköstä kertoi alkuillasta.

Laatokan suunnalta Itä-Suomeen nousevan myräkän vuoksi Pohjois-Karjalan Sähkö on pyytänyt jo lomiltakin asentajia töihin. Idässä valmistaudutaan jo toiseen kiireiseen yöhön.

– Viime yö tehtiin jo täysillä töitä ja taas jatkuu. Nelisenkymmentä asentajaa on parhaillaan töissä. Näyttää siltä, että tämä rintama menisi viimeistään yöllä ohi, mutta vastaavanlainen tilanne jatkunee koko viikon, Sirviö arvioi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa voi syntyä illan aikana rajuja ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus yltää yli 20 metriin sekunnissa.

Ilmatieteen laitos on antanut myös sadevaroituksen moniin paikkoihin Suomessa. Esimerkiksi maan itäosassa taivas voi romauttaa vettä paikoitellen jopa yli 20 millimetriä tunnissa.