1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sateinen sää

Rautavaaralla ropisee rankasti: koko heinäkuun sademäärä yhdessä vuorokaudessa

Rautavaaralla on satanut 77 millimetriä viimeisen vuorokauden aikana, mikä vastaa paikkakunnan koko heinäkuun sademäärää. Pohjois-Savoon on annettu tulevalle vuorokaudelle varoitus sateesta ja voimakkaista ukkospuuskista.

Kuva: AOP

Rautavaaralla mitattiin tänään Pohjois-Savon toiseksi sateisin heinäkuun päivä sitten vuoden 1960. Rautavaaran Ylä-Luostan mittauspisteellä sademääräksi oli jo maanantai-iltapäivään mennessä saatu 77 millimetriä, mikä on myös paikkakunnan koko heinäkuun sademäärä.

Vesannon Sonkarin havaintoasemalla mitattiin vuoden 2004 heinäkuussa 122 millimetriä vuorokaudessa, mikä on suurin heinäkuinen sademäärä Pohjois-Savossa vuoden 1960 jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen muistuttaa, että erot maakunnan sisällä voivat olla suuria.

– Esimerkiksi Kuopion Maaningalla on satanut viimeisen vuorokauden aikana (iltapäivään mennessä) 10,5 millimetriä ja Kuopion Savilahdessa vain 7 millimetriä.

Jokinen arvioi, että Rautavaaran viime vuorokauden vastaaviin sademääriin päästään yleensä kerran vuosikymmenessä.

Sade ei ole vielä toistaiseksi työllistänyt pelastuslaitosta. Päivystävän palomestarin Marko Kotasen mukaan sateen tiimoilta ei ole tullut hälytyksiä ja tilanne näyttää toistaiseksi rauhalliselta.

Lisää sadetta tulevinakin päivinä

Ilmatieteen laitos on antanut Pohjois-Savoon sadevaroituksen sekä varoituksen rajusta ukonilmasta lähivuorokaudelle. Ukkosta saapuu Karjalan suunnalta Pohjois-Savoon jo tänään.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokon mukaan tiistaina aamulla on hetki poutaa tai heikkoa sadetta. Aamupäivällä Pohjois-Savoon kehittyy uudestaan ukkoskuuroja, etenkin maakunnan pohjoisosiin. Ukkoskuurojen yhteydessä voi esiintyä erittäin voimakkaita ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus on yli 25 metriä sekunnissa.

Ukkoskuurojen lisäksi on luvassa rankkoja sadekuuroja. Kokon mukaan huomattavia sademääriä syntyy etenkin, jos usea sadekuuro menee saman mittauspisteen yli.

– Jos sadekuurojen alle sattuu taajama tai kaupunki, eikä sadevesi pääse imeytymään maaperään niin voi syntyä taajamatulvia.

Kokko arvioi, että epävakainen keli jatkuu keskiviikkona, mutta sade- ja ukkoskuurot ovat heikompia eivätkä vaarallisen voimakkaita. Taajamatulvia voi olla odotettavissa myös keskiviikkona, jos voimakkaita kuuroja kulkee saman alueen poikki. Runsaimmat sademäärät tulevat Pohjois-Savossa kuitenkin maanantain ja tiistain aikana.

Marko Kotanen kertoo, että pelastuslaitos seuraa tilannetta. Mahdollisia hälytystehtäviä voivat olla ukkosen aiheuttamat tulipalot tai tulvat taajama-alueilla.