Ennenkuulumatonta: Helsinkiläisravintolan terassi saa levittäytyä parkkiruutuun

Helsingin keskustassa sijaitseva anniskeluravintola A21 on saanut luvan laajentaa toimintaansa ravintolan edustan paikoitusruutuun rakennetulle terassille. 12 neliön terassille on vieläpä pöytiin tarjoilu.

Kotimaa
Helsinkiläisravintola A21:n autopaikkaterassi.
Helsinkiläisravintola A21:n autopaikkaterassi.Yle/Olli-Pekka Kursi

Helsingin keskustan ravintolaelämästä kuuluu kummia. Ensimmäistä kertaa pääkaupungissa ja ilmeisesti koko maassa autojen paikoitusruutu on saatu terassikäyttöön.

Tilanne on historiallinen siksikin, että Helsingin keskustassa muun muassa ravintoloiden terassien aukioloaikoja säädellään monen mielestä liiankin tiukasti.

Helsingin kaupunki on nyt siis antanut kaupungin kivijalkaliikkeille mahdollisuuden rakentaa terassin, niin sanotun parkletin, liikkeen edessä olevalle parkkiruudulle. Kampissa sijaitseva ravintola A21 on tarttunut tähän uuteen mahdollisuuteen.

Mutta mikä sai ravintola A21:n hakemaan lupaa anniskelualueen jatkoalueelle, autopaikkaterassille, ravintoloitsija Timo Siitonen?

– A21 on aina ollut innovaattori ja pioneeri Suomessa ja Helsingissä. Nyt kun Helsingin kaupunki vapautti tämän parkkiruutuluvan, niin ajattelimme, että me lähdemme tähänkin ekana mukaan, Siitonen sanoo.

Autopaikkaterassissa on kysymys 12 neliön, yhden auton parkkiruudun kokoisesta terassista. Terassille voidaan tarjoilla myös alkoholijuomia.

Toistaiseksi vain yksi hakemus parkkiruututerassille

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastajan Pirkko Lamminpään mukaan alkoholin anniskelulupahakemuksia ei muille parkkiruututerasseille ole toistaiseksi tullut.

– Ei ole tullut kuin tämä yksi hakemus, johon on tehtykin jo tämä lupa. Muut eivät ole vielä innostuneet, Lamminpää kertoo.

Jos hakemuksia tulee enemmän, niin kuinka monelle näistä lupa myönnetään?

– Lupa myönnetään mikäli edellytykset täyttyy, valvonta pelaa ja menee alkoholilain mukaisesti. Kun nämä ovat niin pieniä, niin näihin pitää olla se pöytiin tarjoilu, tarkastaja Pirkko Lamminpää muistuttaa.

Terassilla tulee olla luvan saamiseksi juomien pöytiintarjoilu, kun myyntipisteen ja terassialueen välissä on jalkakäytävä. Pöytiin tarjoilu vaatii ravintolalta aina riittävästi henkilökuntaa.

A21-ravintolan parklet Helsingissä.
A21-ravintolan parklet Helsingissä.Yle/ Olli-Pekka Kursi

Parkletin hyödyntämiseen ei ole vielä herätty

A21:n ravintoloitsija Timo Siitonen epäilee, että ihmiset eivät ole vielä heränneet tähän uuteen terassimahdollisuuteen, mitä "parklet" tarkoittaa ja miten sitä voidaan hyödyntää.

A21:lle itse parkkiruutulupa maksoi vähän vajaat 200 euroa. Ruudun vuokra maksaa ravintolalle puolestaan vähän yli satasen kuussa.

– Kustannukset eivät varmasti ole se syy miksi muut eivät ole lupaa hakeneet, Siitonen uskoo.

Siitosella itsellään on isot odotukset terassilaajennuksen suhteen.

– Nyt kun A21 sai terassin, joka näyttää meidän tyyliseltä, eli styleltä parkletiltä, niin kyllä minä odotan, että kun kesä alkaa tästä niin me saamme ihmiset nauttimaan tähän urbaaniin kaupunkimiljööseen, kadulle mahtavia cocktaileja.

Parkkiruututerassi rajataan ajoradasta turvakaiteilla. Parkletit ovat jo monin paikoin luonteva osa Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaupunkikulttuuria.