Nikkelitehtaan myrkkypäästö käräjille syksyllä? – "Tehtaalle tärkeintä on Kokemäenjoen palautuminen entiselleen"

Harjavallan nikkelitehtaalta pääsi suuri määrä nikkeliä Kokemäenjokeen kesällä kaksi vuotta sitten.Tehdasta epäillään muun muassa luonnonsuojelurikoksesta.

Kuolleita simpukoita Kokemäenjoen rannassa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Harjavallan nikkelitehtaan myrkkyvuodosta tulee tänään kuluneeksi tasan kaksi vuotta. Norilsk Nickelin tehtaalta pääsi tuolloin vuotamaan noin 66 tonnia nikkeliä nestemäisessä muodossa Kokemäenjokeen.

Toimitusjohtaja Joni Hautojärven mukaan kahden vuoden takainen onnettomuus on jättänyt jälkensä tehtaan toimintaan.

– Totta kai haava on edelleen syvä. Mehän emme esimerkiksi vielä tiedä, johtaako tämä johonkin oikeustoimenpiteisiin. Poliisitutkinnasta meillä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Sen suhteen työntekijät, jotka ovat olleet tähän osallisina, elävät edelleen epävarmuudessa.

Ykkösasia on kumminkin se, että teemme kaikkemme sen eteen, että joki ja etenkin simpukkakanta palaavat normaaliksi.

Tehtaanjohtaja Joni Hautojärvi, Norilsk Nickel Harjavalta

Käräjille syksyllä

Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta kerrotaan, että tapaus on parhaillaan syyteharkinnassa. Juttua odotetaan käräjäoikeuteen syksyllä.

Toimitusjohtaja Hautojärvi myöntää, että mahdollista kutsua leivättömän pöydän ääreen ei ole mukava odottaa. Hän kuitenkin vakuuttaa Kokemäenjoen kunnon olevan tehtaalle tärkeää.

– Korostaisin sitä, että tällä hetkellä ykkösasia on kumminkin se, että teemme kaikkemme sen eteen, että joki ja etenkin simpukkakanta palaavat normaaliksi.

Nikkelivuoto tuhosi merkittävän osan Kokemäenjoen simpukkakannasta. Onnettomuuden vaikutuksia kalastolle selvitetään lähiaikoina valmistuvassa tutkimuksessa. Toistaiseksi yhtiö ei ole maksanut korvauksia aiheuttamistaan tuhoista.