Hyppää sisältöön

Los Angelesissa uraa tekevä musiikkituottaja Nico Stadi: Suomalaisesta musiikista puuttuu vielä jotakin

Suomalainen musiikkituottaja on tehnyt kappaleita muun muassa Justin Bieberille. Yhdysvaltojen kilpailluilla musiikkimarkkinoilla biisien päätyminen huippuartistien levyille saattaa selvitä vasta muutama päivä ennen julkaisua. Mutta mistä tulee taiteilijanimi Nico Stadi?

Nico Stadi Kuva: Antti Haanpää / Yle

Nico Stadi on ensimmäistä kertaa Suomessa moneen vuoteen. Yhdysvalloissa asuttujen vuosien jälkeen kotimaan kesä tuntuu ihmeelliseltä. Myöhään iltaan jatkuva valoisuus on outoa ja metsän tuoksut tuovat mieleen lapsuusajan. Lisäksi ovenkahvat ja tuolit ovat amerikkalaisiin verrattuna hassuja.

Muutaman viikon Suomi-visiitillä Nico Stadille, oikealta nimeltään Nico Hartikaiselle, tärkeintä on nähdä perhettä ja sukulaisia, mutta töitäkin tulee tehtyä. Stadi on helsinkiläisellä studiolla säveltämässä musiikkia kahden suomalaismuusikon kanssa.

– Aina vähäsen pitää töitä tehdä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen tekemässä Suomessa musiikkia.

Nico Stadi kertoo työstään amerikkalaiseen tyyliin sujuvasti. Hän pahoitelee suomen kieltään, joka on hieman ruosteessa. Välillä puheeseen putkahtaa spontaanisti sanoja englanniksi.

– Olen huomannut, että monet musiikkitermit on otettu suomen kieleen lainasanoina englannista. Great!

Onnenpotku Bieberistä

Kolmekymppinen Nico Stadi on tehnyt musiikkia Los Angelesissa jo vuosia. Hän sai nostetta uralleen viime vuonna, kun kaksi kappaletta päätyi maailmantähti Justin Bieberin albumille. Hän oli mukana kappaleiden kirjoittajatiimissä.

– Mulle se Justin-homma oli, että finally. Se prosessi on ollut vuosien mittainen.

Popmusiikkia tehdään nykyisin usein siten, että yhtä kappaletta tekee useampi tekijä. Samassa paikassakaan ei tarvitse olla, sillä tiedostot siirtyvät helposti muusikolta toiselle. Valmiit kappaleet päätyvät monen mutkan kautta jonkun artistin levylle. Jos päätyvät.

Artistit voivat levyttää kymmeniä kappaleita, joista lopulta vain osa päätyy albumille.

– Jotkut tekijät ovat brassailleet, että mulla on kappale Justin Timberlaken levyllä viikko ennen sen julkaisua. Sitten kun se tulee ulos, niin se ei olekaan siellä.

- Suomen kesän tuoksut tuovat mieleen lapsuuden, sanoo 12-vuotiaasta lähtien Yhdysvalloissa asunut Nico Stadi. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Nico Stadi tiesi kappaleiden päätymisestä Justin Bieberin levylle vain muutamia päiviä ennen julkaisua. Vaikka hän ei ole maailmantähteä itseään kertaakaan tavannut, on levylle pääseminen tuonut lisää töitä.

– Kyllä mä odotin, että siitä on jonkinlainen vyöry tulossa. Olen pystynyt valitsemaan töitäni enemmän ja voin sanoa myös ei.

Stadilla on meneillään pari projektia tunnettujen artistien kanssa, mutta niistä hän ei voi vielä puhua.

Suomessa on potentiaalia

Kun Nico Hartikainen muutti 12-vuotiaana perheensä kanssa Yhdysvaltoihin, Suomessa pinnalla olivat Bomfunk MC's ja Darude. Suomalainen hip hop oli siinä vaiheessa vielä marginaalissa. Musiikkituottaja on vuosien varrella seurannut mielenkiinnolla kotimaansa musiikin kehitystä.

– On ollut jännä nähdä suomalaisen musiikin kasvu pelkästään hip hopissa.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Muutoin suomalainen musiikkikenttä on Los Angelesissa uraa tehneelle täysin uutta. Bieber-levyn jälkeen Nico Stadi on herättänyt kiinnostusta myös Suomessa. Ensimmäinen suomalainen yhteistyö oli teinipoppari Isac Elliotille tehty kappale Worth Something. Musiikkia on syntynyt myös suomalaisartisti Veniorin kanssa.

Suomen vierailun aikana Stadi on päässyt tutustumaan lisää suomalaisiin musiikintekijöihin. Tarkoituksena on tavata myös toinen ulkomailla biisejä tehtaillut suomalainen, Teemu Brunila.

– Suomalaisessa musiikissa on menossa hyvä kasvuenergia, mutta enemmänkin voitaisiin tehdä. Vielä ei olla ihan samalla tasolla kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Nico Stadin mielestä suomalaisesta musiikkibisneksestä puuttuu rohkeutta, vaikka osaamista löytyy.

– Suomalaiset eivät uskalla mennä muualle ja kysyä, että miten tämä pystyttäisiin tekemään paremmin. Se ei ole pelkästään musiikissa vaan kaikenlaisessa tuotannossa ja viennissä. Ruotsalaiset ovat tosi hyviä siinä.

Stadi on tosin huomannut, että nuoremmat musiikintekijät ovat ennakkoluulottomampia hakemaan uusia vaikutteita netin kautta.

– Sitä pitäisi olla pikkuisen enemmän.

Sibelius on lemppari

Los Angelesin musiikkipiireissä kilpailu on kovaa. Uusia musiikkivirtauksia pitää haistella koko ajan tai tippuu kelkasta.

Nico Stadille suomalaisesta taustasta ei ole ollut mitään erityistä hyötyä. Hän on tosin itse huomannut, että toisinaan hänen musiikkiinsa hiipii suomalaista mollia.

– Olen tekemässä kollegoiden kanssaHumiseva harju-musikaalia ja siinä on yksi kohta, josta tuli mieleen Jean SibeliuksenFinlandia. Mä hieman matkin niitä sointuvärejä siihen kappaleeseen. Sibelius on yksi lemppareistani.

- Selän venyttäminen tuntuu mahtavalta, sanoo studiolla tuntikausia viettävä musiikkituottaja Nico Stadi. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Los Angelesissa riittää nyt töitä Nico Stadille niin paljon, että tilaisuus pitää käyttää hyväksi. Pidemmän ajan suunnitelmissa hänellä on kuitenkin tulla tekemään töitä pysyvästi Suomeen.

Mutta mistä tulee taiteilijanimi Nico Stadi?

Nico Hartikaisen aikaisempi taiteilijanimi Smile Future piti vaihtaa. Uuteen nimeen piti saada suomalaisuutta, mutta sen piti olla helppoa lausua englanninkielisille.

– Oma sukunimeni Hartikainen on hankala lausua. Stadi kuulosti hyvältä ja olen syntynyt Helsingissä. Mutta kun tulee Suomeen ja esittäytyy Nico Stadina, tuntuu että viittiikö sitä sanoa. Sama kuin Losista tulisi joku ja esittäytyisi: My name is Johnny L.A. Mutta kaikki täällä ovat sanoneet nimestäni, että se on ihan hyvä suomalainen nimi, Nico Stadi nauraa.