Saudi-Arabiassa useita itsemurhaiskuja

Iskut eivät ole ilmeisesti aiheuttaneet kovin suurta vahinkoa, mutta ne vaikuttavat koordinoiduilta.

Ulkomaat
Räjähdyksen jälkeinen tulipalo Medinassa Saudi-Arabiassa 4. heinäkuuta 2016.
Räjähdyksen jälkeinen tulipalo Medinassa Saudi-Arabiassa 4. heinäkuuta 2016. Reuters-TV

Saudi-Arabiassa on maanantain aikana tapahtunut kolme itsemurhaiskua eri puolilla maata.

Ensimmäinen isku tapahtui Jeddassa maan länsirannikolla. Itsemurhapommittaja pysäköi autonsa Yhdysvaltain lähetystön läheisyyteen ja räjäytti itsensä, kun vartijat lähestyivät häntä. Kaksi vartijaa loukkaantui lievästi.

Ei ole selvää, oliko Yhdysvaltain lähetystö pommittajan kohteena.

Toinen isku tapahtui enimmäkseen shiiamuslimien asuttamassa Qatifin kaupungissa itärannikolla. Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä lähellä paikallista moskeijaa. Muita uhreja ei ilmeisesti ollut, sillä suurin osa ihmisistä oli kotonaan syömässä ramadanin paaston jälkeen.

Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan ensimmäisen räjähdyksen jälkeen paikalla räjähti myös autopommi.

Suurin osa Saudi-Arabian väestöstä on sunnimuslimeja ja shiiavähemmistö on keskittynyt Qatifin ympäristöön.

Kolmas isku lähellä profeetta Muhammedin hautapaikkaa

Kolmas pommi-isku tapahtui maan länsiosassa Medinan kaupungissa, joka on yksi muslimien pyhimpiä paikkoja. Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä lähellä moskeijaa, johon profeetta Muhammed on haudattu.

Räjähdys tapahtui lähellä moskeijan turvallisuusjoukkojen rakennusta. Iskussa on uutiskanava CNN:n mukaan kuollut neljä ihmistä. Joidenkin tietojen mukaan itsemurhapommittajan lisäksi kaksi vartijaa olisi kuollut iskussa.

Paikalta otetuissa kuvissa näkyi suuri tulipalo lähellä moskeijaa räjähdyksen jälkeen.

Iskuja on pidetty koordinoituina ja ajoitettuina juuri ramadanin päättymisen aikaan. Useat samana päivänä tapahtuneet iskut kuvastavat Saudi-Arabiaan äärijärjestöjen kautta kohdistuvaa uhkaa selvästi. Saudi-Arabia on mukana Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa, joka taistelee äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Kesäkuussa Saudi-Arabian sisäministeriö kertoi, että maassa on viimeisten kahden vuoden aikana tapahtunut 26 terrori-iskua. Iskuissa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset