1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

The Guardian: Karibianmeren viimeiset vuorikanasammakot on saatettu yhteen

Montserratin saarella saattaa syntyä vuorikanasammakon poikasia ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Ulkomaat
Leptodactylus fallax eli Vuorikanasammakko.
Leptodactylus fallax eli Vuorikanasammakko.Nordens Ark -eläintarha

Karibianmerellä sijaitsevan Montserratin saaren kaksi viimeistä villiä vuorikanasammakkoa on saatettu yhteen ja nyt niiden toivotaan lisääntyvän. Yksi koiras ja yksi naaras ovat tiettävästi kaksi viimeistä lajinsa edustajaa, jotka selvisivät tappavaa tautia sammakkoihin levittävästä pandemiasta.

Nyt parin toivotaan lisääntyvän, sillä edellisen kerran vuorisammakon poikasia syntyi Karibianmerellä seitsemän vuotta sitten. Kyse on yhdestä maailman suurimmista sammakkolajeista. Vuorikanasammakko voi painaa lähes kilon.

Kesäkuussa naaraspuolinen vuorikanasammakko siirreettiin koiraan reviirille. Pelastusoperaatio on osa projektia, jossa yritetään pelastaa maailman suurimpia ja harvinaisimpia sammakkolajeja kahdella Karibianmeren saarella Montserratilla ja Domonicalla.

Naaras ja koiras elivät 700 metrin päässä toisistaan. Koiras etsi naarasta pitkään, mutta he eivät kohdanneet. Lopulta vuorisammokkojen pelastus -ohjelman työntekijät löysivät naaraan ja toivat sen koiraan luo. Nyt kaksikko on samalla alueella, mutta tutkijat pelkäävät naaraan lähtevän takaisin omalle reviirilleen. Tämä takia tutkijat seuraavat sammakkoja tulevien viiikkojen aikana.

– Tietääkseni tämän lajin lisääntymistä luonnossa ei ole koskaan aiemmin havainnoitu Montserratissa. Jos emme näe sammakkoja parittelemassa, emme voi olla täysin varmoja lisääntymisen onnistumisesta. Vasta ensi vuonna näemme tuleeko poikasia, sanoo sammakkoeläinohjelman johtaja Jeff Dawson.

Vuorikanasammakoiden kutuaika kestää elokuun loppuun saakka.

– Jos lisääntyminen onnistuu, se on loistavaa ja fantastista. Hienoja uusia valonsäteitä lajin elvytysprojektille, Dawson kuvailee.

Lue seuraavaksi