Saudi-Arabia vahvisti Medinan itsemurhaiskun uhrimäärän

Muslimimaailma on tuominnut jyrkästi Saudi-Arabiaan kohdistuneet iskut. Eri puolilla Saudi-Arabiaa tapahtui maanantaina kolme itsemurhaiskua, viimeisin illalla.

Ulkomaat
Itsemurhapommittaja surmasi itsensä ja neljä vartijaa islamin toiseksi pyhimmässä kaupungissa Medinassa 4.7.2016. Isku tapahtui Profeetan moskeijan lähellä sijaitsevalla pysäköintialueella. Kuvassa moskeija, jonka takaa nousee musta savupatsas. Kuvan etualalla tuhannet ihmiset ovat saapuneet rukoilemaan.
Itsemurhapommittaja surmasi itsensä ja neljä vartijaa islamin toiseksi pyhimmässä kaupungissa Medinassa 4.7.2016. Isku tapahtui Profeetan moskeijan lähellä sijaitsevalla pysäköintialueella. Saudi Press Agency / EPA

Saudi-Arabian sisäministeriö on vahvistanut, että maan länsiosassa Medinassa maanantaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli neljä turvallisuusvartijaa ja viisi haavoittui.

Saudi-Arabiassa tapahtui maanantaina kolme itsemurhaiskua eri puolilla maata. Viimeisin isku tapahtui illalla Medinan kaupungissa, joka on yksi muslimien pyhimpiä paikkoja.

Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä parkkialueella lähellä Profeetan moskeijaa, johon profeetta Muhammed on haudattu. Räjähdys tapahtui lähellä moskeijan turvallisuusjoukkojen rakennusta.

Kaksi muuta itsemurhaiskua ei tiettävästi vaatinut ulkopuolisia kuolonuhreja.

Toinen iskuista tapahtui Jeddassa maan länsirannikolla. Itsemurhapommittaja pysäköi autonsa Yhdysvaltain lähetystön läheisyyteen ja räjäytti itsensä. Seuraava isku tehtiin enimmäkseen shiiamuslimien asuttamassa Qatifin kaupungissa Saudi-Arabian itärannikolla. Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä lähellä paikallista moskeijaa.

Muslimimaailma tuomitsee iskut jyrkästi

Egypti, Yhdystyneet Arabiemiirikunnat sekä Bahrain ovat tuominneet voimakkaasti Saudi-Arabiaan kohdistuneet iskut.

Egyptin ulkoministeriön mukaan iskut ramadan-kuukauden ympärillä ja isku islamin toiseksi pyhimpään kaupunkiin Medinaan osoittaa, että terrorismi ei tunnusta uskontoa tai uskoa tai mitään inhimillisyyttä.

Arabiemiraattien ulkoministeriö on huolissaan koko Persianlahden alueen vakaudesta. Sen mukaan Saudi-Arabiaan suunnatut iskut heijastuvat myös naapurimaihin.

Samaa näkemystä edustaa myös 57 jäsenmaata käsittävän Islamilaisen yhteistyöjärjestön OIC:n pääsihteeri. Hän arvioi iskujen tarkoituksena olleen horjuttaa Saudi-Arabian kuningaskuntaa. Pääsihteeri Iyad Madanin mukaan Saudi-Arabian turvallisuus on koko islamilaisen maailman turvallisuuden ja vakauden kulmakivi.

Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

Saudi-Arabia on mukana Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa, joka taistelee äärijärjestö Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

Lähteet: AP, Reuters