Ukkonen runteli sähkölaitteita ja muuntajia

Pohjois-Karjalan Sähkön asentajilla on takanaan kiireinen yö. Maanantai-illan ja viimeyön ukkosmyräkkä kaatoi puita linjoille, vaurioitti muuntajia ja särki kotitalouksien sähkölaitteita. Korjaustyöt jatkuvat tiistain ajan ja samalla valmistaudutaan uuteen ukkosmyrskyyn.

ukkonen
Ukkoskuuro Vantaalla kesällä 2011.
Yle

Ukkosmyräkkä Pohjois-Karjalassa alkoi Kesälahdelta maanantaina iltapäivällä ja pyyhkäisi pitkin itärajaa Ilomantsin, Kiihtelysvaaran, Lieksan, Tuupovaaran ja Enon yli. Pahimmillaan sähköttä oli yli 2000 taloutta. Ukkostuhojen määrää luonnehtii käytönvalvoja Petri Hiltunen Pohjois-Karjalan Sähköstä runsaiksi.

– Meillä oli kiireinen yö ja koko yö on oltu töissä aika isolla miehityksellä. Nelisenkymmentä asentajaa oli töissä ja nyt odotellaan vuoronvaihtoa ja levännyttä porukkaa töihin, kertoo Petri Hiltunen.

Uusi ukkosrintama on tulossa puolenpäivän aikaan ja siihenhän sitä on tietysti varauduttava.

Petri Hiltunen

Maanantai-iltana ja yönä riehunut ukkonen on kaatanut puita linjoille, aiheuttanut puolenkymmentä muuntajavauriota, vioittanut sähkömittareita sekä särkenyt myös kotitalouksien sähkölaitteita. Eniten vaurioita on Ilomantsissa, Tuupovaarassa, Kiihtelysvaarassa ja Lieksassa. Tämän lisäksi satunnaisia pienempiä vikoja on ympäri maakuntaa.

– Isoin korjausurakka on Lieksan Jaakonvaarassa. Siellä meni puolenkymmentä järeää sähköpylvästä poikki ja kaikki langat on maassa. Siellä on korjausporukka ja koneet paikalla. Tämä vika saadaan korjattua iltapäivään mennessä.

PKS:n korjaustyöt jatkuvat tämän päivän ja samalla sähköyhtiössä valmistaudutaan uuteen ukkoseen.

-– Uusi ukkosrintama on tulossa puolenpäivän aikaan ja siihenhän sitä on tietysti varauduttava, toteaa käytönvalvoja Petri Hiltunen.