1. yle.fi
  2. Uutiset

Huopa taipuu vaatteeksi tai veistokseksi – mutta ei aina aivan tekijän suunnitelman mukaan

Jämsässä suomalais-japanilaisessa huopataiteen näyttelyssä teosten materiaaleina ovat suomenlampaan karkea villa tai ulkomainen, kevyt merinolampaan villa, erilaiset kankaat, helmet, paljetit - jopa koirankarva.

kuvataide
Emperor penguin, seinävaate, Jitsuko Hanazawa,

Masako Uda on tullut Japanin toiseksi suurimmasta kaupungista Jokohamasta Jämsään pitämään näyttelyä. Hän on ammattitaiteilija, jonka materiaali on villa.

– Teen huopatöitä. Suomeen tulin, koska olen kiinnostunut suomalaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tekniikoista. Heidän työnsä on erittäin korkealaatuista, Uda sanoo.

Huopapuku.
Huopapuku.Marika Matalamäki / Yle

Uda on Jämsässä Creative Felt Association of Tokyon edustajana. Yhdistys on Suur-Tokion alueen huopataiteilijoiden yhteenliittymä, ja näyttely Jämsässä on sen ensimmäinen ulkomailla.

Näyttelyssä on esillä myös suomalaisten huovan taitajien töitä.

– Kokonaisuudessa on ihan perinteisiä seinätekstiilejä, hyvin suomalaisia. Lisäksi esillä on veistoksia ja vaatteita, näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä kertoo.

Mäntylä sanoo, että huovasta voi tehdä mitä tahansa.

– Housut tai graffiti, se on se skaala, Mäntylä nauraa.

Huopavaatteiden imago ei ole paras mahdollinen: paksuja, jäykkiä, kutittavia, tanttamaisia... Ei pidä paikkaansa, sanoo huopayrittäjä ja -taiteilija Tiina Mäki.

– Olen ollut kouluttamassa ohuthuopakursseilla, ja se on yllättänyt monet. Huovasta saa hyvin kevyttä, varsinkin silloin kun yhdistellään sitä muihin kankaisiin, hän sanoo.

Huopa yllättää kokeneenkin tekijän.

– Lopputulos on aina yllätys. Suunnitella voi vaikka miten, mutta kuitu menee kuitenkin niin kuin se haluaa. Se on huovan viehätys, Mäntylä naurahtaa.

Jämsässä haastatteli Matleena Ylikoski.

Tiina Mäki Masako Uda ja Tiina Mäntylä.
Tiina Mäki (vas.), Masako Uda ja Tiina Mäntylä.Marika Matalamäki / Yle
Lue seuraavaksi