Vettä ja jyrinää luvassa Pohjois-Pohjanmaalle – Ilmatieteen laitos varoittaa myös erittäin voimakkaista ukkospuuskista

Ilmatieteen laitoksen mukaan Venäjältä tullut kuuma ja kostea ilmamassa on valahtanut pohjoiseen, mikä aiheuttaa ukkoskuuroja. Pohjois-Pohjanmaalla voi myös sataa rankasti.

Kotimaa
Salamat valaisivat yötaivasta Kuusamossa.
Ensio Karjalainen

Pohjois-Pohjanmaalle ennustetaan tiistaille ukkoskuuroja ja rankkasateita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Venäjältä tullut kuuma ja kostea ilmamassa on valahtanut pohjoiseen, ja ukkosta on luvassa maakuntaan lukuunottamatta Taivalkosken sekä Kuusamon kuntia. Ukkoskuurojen yhteydessä esiintyy myös erittäin voimakkaita ukkospuuskia.

Pohjois-Pohjanmaalla voi lisäksi sataa rankasti, yli 20 millimetriä tunnissa.

Sähköt katkeilivat

Ukkosmyräkät katkoivat maanantaina sähköjä Pohjois-Pohjanmaalla. Eniten sähkökatkoja oli Kuusamossa.

Suomessa tehtiin maanantain aikana vuoden salamaennätys; päivän aikana Suomeen iski noin 5 000 salamaa, mikä on eniten tänä vuonna.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan tämän viikon runsaiden sateiden ei pitäisi tämänhetkisten ennusteiden mukaan aiheuttaa maakunnassa isoja tulvia.

Isompia tulvia ei ole luvassa

Elyn vesivararyhmän päällikkö Olli Utriainen arvioi, että Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoen, Pyhäjoen ja Siikajoen virtaamat nousevat, mutta isompia tulvia ei ainakaan tällä viikolla tule.

Utriaisen mukaan jokien säännöstelyaltaissa on tällä hetkellä tilaa niin paljon, että joet pysyvät uomissaan sateista huolimatta.

Olli Utriainen kuitenkin sanoo, että mikäli sateet jatkuvat yli tämän viikon, riski tulville suurenee.