"Jos saisin aikakoneen, menisin 70-luvulle syömään sitä jäätelöä" – herkut jäävät helposti makumuistiin

Suussa poksahteleva jäätelötikun kuorrute, mummon tekemä uunilahna ja koulun jälkeen kaverin kanssa jaettu omenalimonadi. Yle kysyi verkkosivuillaan makumuistoja vuosien takaa – ja niitähän löytyi.

ilmiöt
Lähikuva Jäätelötuutista
Mikko Suhonen

Ylen verkkosivuilla kysyttiin, mitä makua tai tuotetta ihmiset kaipaavat lapsuudestaan. Muistoja kertyi parissa päivässä toistasataa.

Suurin osa muisti vuosien takaa herkkuja, joita ei enää saa. Kaiholla muisteltiin esimerkiksi pillillä imettävää salmiakkijauhetta, tiettyjä pastilleja, jäätelöitä, limsoja, mehuja, vanukkaita ja suklaapatukoita.

Tummanruskea colamainen omenalimonadi oli kansiksen tokaluokalla iso sana. (Nimimerkki: Lillukka)

Suussa poksuvaa vaaleanpunaista jäätelötikunkuorrutetta. Takavuosina samanlaista ainetta oli Domino-kekseissä, mytta nyt se on näyttänyt hävinneen jonnekin. (Nimimerkki: Saila)

Maitokaupassa myytiin (1969-luvulla) banaani- ja "kukka"marenkeja("kukka"marenki oli kukan muotoinen). Viikkorahalla ostettiin! Vieläkin banaanimarengin maku ja tuoksu tulee mieleen. (Nimimerkki: Nami-52)

Salmiakki- ja mansikkajauhikset. Kova karkki, jonka sisällä oli kirpeää salmiakin- tai mansikanmakuista jauhetta. Niitä oli myynnissä joskus 80-luvun alussa. (Nimimerkki: Miehemme maalta)

Jäljitelmiä löytyy – eivät vakuuta

Keskustelijoiden mukaan markkinoilta löytyy nykyään tuotteita, jotka muistuttavat lapsuudesta tuttuja makuja. Ne eivät kuitenkaan yllä samaan.

Esimerkiksi limsoissa todettiin olleen aiemmin enemmän makua ja osan mielestä entisajan salmiakit olivat paljon nykyistä paremman ja voimakkaamman makuisia. Keskustelussa haikailtiin myös esimerkiksi tietynlaista minttusuklaan makua, jota ei enää löydy.

Ah, pidin todellakin myös tikku-päärynäjäätelöstä, kun se oli vaan niin ihanaa, silloin joskus 70-luvulla, nykyiset päärynäjäätelöt ei päihitä niitä. (Nimimerkki: Aapeli)

Minne katosi ja miksi suomalainen kunnon lakritsi! Suunnattomasti kaipaan Aurassa olleen Leafin tehtaan täytelakuja! Nykyiset ovat jotain ihme geelilakritsia ja täyte on sokeritahmaa. Ei osata ulkomailla tehdä samanveroista lakritsia. (Nimimerkki: suomalaisen lakritsin ahmija)

Kaipaan Pauligin Juhla-kahvijäätelöä! Mikään kahvijäätelö ei ole ollut yhtä hyvää. Jos saisin aikakoneen, menisin takaisin 70-luvulle syömään sitä. (Nimimerkki: 1959)

Sellaista pullonavaajan muotoon tehtyä salmiakkia, joka oli paljon väkevämpää, kuin merkkarit. (Nimimerkki: gsxf )

"Kaipaan tuotteita, joissa on vähemmän sokeria"

Kaikki eivät kuitenkaan kaivanneet pelkästään herkkuja. Muistoissa olivat esimerkiksi mummon puuhellan uunissa paistama lahna, omien lehmien maidosta tehty viili ja ainutlaatuisen makuiset pihaomenat.

Puhdasta suomalaista ruokaa kaipaan. Kaipaan myös tuotteita missä olisi vähemmän sokeria. Olisi hienoa myös ostaa paikkakunnalla tuotettuja tuotteita. No joo, ainahan voi toivoa. Toivoisin että täällä Suomessa arvostettaisiin muutakin kriteeriä kuin hintaa. (Nimimerkki: Erkki)

Muistan hyvin myös millainen maku oli ennen vihanneksissa ja siksi esim. kaupan tomaatteja en ole syönyt enää ollenkaan niiden mauttomuuden takia. (Nimimerkki: anna)

Poron kuivaliha. Se oikea jäkälää syöneen eikä rehulla ruokitun poron oikeasti kuivattu liha eikä se pehmeäksi jätetty "kuivaliha". Oikeat sipsit eivätkä nämä. mukaterveellisemmät sipsit. Niitä on ikävä. (Minsku)

Jääkylmä oman kaivon lähdevesi - aah. Niin kylmää että tuntui kuin olisi otettu suoraan avannosta. Vesijohtovesi ei ole koskaan samanlaista. Salpausselän savet ja sorat antoivat sille oman neutraalinraikkaan maun. (Nimimerkki: Aito Vesi)