Seitsemän iltapukua ja minuuttiohjelma – tangofinalistien vessareissutkin on aikataulutettu

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Seinäjoella kruunataan uusi tangokuningatar. Tänä vuonna kisassa kuullaan muun muassa miten Juice Leskisen musiikki taipuu tangoksi.

musiikki
Tangomarkkinoiden finalistit.
Ailamari Vehviläinen ja Jonna Ortju (kuvassa keskellä alhaalla) Marika Paason haastattelussa.

Tangoon tarvitaan kaksi. Niinpä haastattelussakin on kaksi Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun finalistia, Jonna Ortju ja Ailamari Vehviläinen. Jompikumpi heistä saattaa olla seuraava tangokuningatar.

Virallisesti Tangomarkkinat-tapahtuma käynnistyy keskiviikkona, mutta kilpailijoiden työntäyteinen tangoviikko starttaa jo aikaisemmin.

– Tässä vaiheessa ollaan jo minuuttiaikataululla, joka päättyy vasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, sanoo Ortju.

Finalisteja viedään Seinäjoella kuin turistiryhmää kaukomailla – kukaan ei saa eksyä joukosta. Jokaisella on myös oma avustaja, joka huolehtii siitä, että aikataulu toteutuu: jokainen pissataukokin on merkitty kalenteriin.

Myös esiintymisvaatteet vaativat huolenpitoa. Tavallisesti naislaulajilla on mukana viidestä seitsemän iltapukua ja kenkäkassit, jotka nekään eivät ole pienet.

– Onni on ollut myötä, että olen saanut koruihin ja vaatteisiin pientä sponsoritukea, sanoo Vehviläinen.

Televisiossa kisaaja vilahtaa muutaman minuutin ajan. Se on vain häivähdys siitä, mitä finalistit ovat tehneet kilpailun eteen.

Pitkä tie kohti kruunua

Sekä Ortju että Vehviläinen ovat pitkän linjan laulajia. Vehviläinen on ollut Tangomarkkinoiden kuningatarfinaalissa jo vuonna 2004, silloin sijoitus oli toinen.

– Tango on unelmani, olen halunnut tangokisaan 18-vuotiaasta asti. Jotain jäi varmaan hampaankoloon silloin 12 vuotta sitten, Vehviläinen naurahtaa.

Edellisen finaalin jälkeen Vehviläinen on perustanut perheen, opiskellut sairaanhoitajaksi ja muusikoksi – ja viimeisen vuoden ajan suunnitellut osallistumista tangolaulukilpailuun.

Purin itsestäni suurimman pelon ja lähdin matkaan.

Jonna Ortju

Myöskään Jonna Ortju ei ole ensimmäistä kertaa tangoveneessä, hän oli 20 parhaan joukossa vuonna 2005. Sen jälkeen kävi huonosti.

– En uskonut pääseväni niin pitkälle, enkä ollut varannut majapaikkaa. Pitkän päivän jälkeen lähdin väsyneenä ajamaan kotiin päin. Jämsässä nukahdin rattiin ja jouduin vakavaan onnettomuuteen. Sen jälkiä on korjattu näihin päiviin saakka, Ortju kertoo.

Onnettomuus pyyhkäisi tangot Ortjun mielestä vuosiksi.

– Minulle sanottiin, että mene uudestaan, mutta en uskaltanut. Viime kesänä olin keikalla Tangomarkkinoilla, ja siellä yleisö suorastaan vaati minua osallistumaan. Purin itsestäni suurimman pelon, ja lähdin matkaan.

Kypsää tulkintaa ilman tangoärrää

Tangomarkkinoita on toisinaan kritisoitu siitä, että osanottajat ovat olleet turhan nuoria. Monien mielestä tangossa tarvitaan kypsempää tulkintaa. Sitä luulisi Vehviläiseltä ja Ortjulta löytyvän.

– Viimeksi olin 27, nyt olen 39-vuotias ja kahden lapsen äiti. On vaikea edes muistaa, mitä ne ajatukset silloin olivat, Vehviläinen sanoo.

Olipa musiiikin tyylisuunta mikä tahansa, niin teksti on siinä se tärkein.

Ailamari Vehviläinen

Tangon laulaminen kuulostaa olevan oma lajinsa. On se kuuluisa tangovibrato ja kirjainten tietty sointi: ärrän pitää pärähtää. Vehviläinen ja Ortju eivät kuitenkaan perusta tangomaneereista, päinvastoin.

– Koitan olla opettelematta tangoärrää, ennemmin voisin vaikka tuoda jotain uutta ja ääntää sen ranskalaisittan sorauttaen. Haluan tehdä musiikkia omalla persoonallani, laulan sitten lastenlauluja, jazzia, lavahumppaa tai tangoa, Ortju sanoo.

Myöskään Vehviläinen ei tavoittele erityistä tangotyyliä.

– Olen laulajana ensisijaisesti tarinankertoja. Olipa musiiikin tyylisuunta mikä tahansa, niin teksti on siinä se tärkein.

Tangoa ja Juicea

Tangomarkkinoiden kuningatarfinaalin toisella kierroksella lauletaan tänä vuonna myös Juice Leskisen tuotantoa, tangosovituksina toki.

Vehviläinen kertoo olleensa yläasteella "hillitön Juice-fani", joten laulut ovat hänelle ennestään tuttuja. Erityisesti Juicen sanoitukset ovat tehneet vaikutuksen.

– Juice oli mieletön tekstittäjä, hänen tekstinsä ovat aivan käsittämättömän hienoja, sanoo Vehviläinen.

Myös Ortju uskoo, että Juice taipuu mainiosti tangoksi.

– Odotan sovituksia mielenkiinnolla. Erittäin hyvät vibat on näistä kappaleista, Ortju sanoo.

Juicen kappaleita ei ole vielä paljastettu. Niitä pääsee lauantai-iltana laulamaan neljä kuudesta kuningatarfinalistista.

Ortjua ja Vehviläistä haastatteli Marika Paaso.