1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suojeluvaisto voi sokaista – villieläimiä ei aina kannata ryhtyä hoivaamaan

Pihanurmella kyhjöttävä oravan- tai linnunpoikanen herättää ihmisissä suojeluvaiston ja halun ottaa eläin hoiviin. Asiantuntijan mukaan villieläimiä ei kuitenkaan aina kannata tai edes tarvitse ryhtyä hoivaamaan.

Ylen aamu
Kristiina Renqvist
Kesä on eläinmaailmassa poikasten aikaa ja usein ihmiset löytävät eläinmaailman pienokaisia, jotka näyttävät hylätyiltä. Kun orvoksi jäänyt luonnonvarainen eläin osuu kohdalle, sitä kannattaa hoivata harkiten. Kuraattori Kristina Renqvist Korkeasaaren eläintarhasta kertoo yksin jääneen villieläimen hoitamisesta.

Korkeasaaren villieläinsairaalaan otettiin viime vuonna hoitoon noin tuhatkunta orpoa tai hädänalaista eläintä.

– Eniten yhteydenottoja saamme esimerkiksi oravista, pikkulinnuista, lokeista, sorsista ja siileistä, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut villieläinsairaalan kuraattori Kristina Renqvist kertoo.

Sairaalan suojiin otetuista eläimistä noin kolmasosa saadaan palautettua luontoon.

– Niin raadolliselta kuin se tuntuukin, niin luonnon kiertokulkuun kuuluu, että kaikki poikaset eivät jää henkiin, Renqvist sanoo.

"Nyrkkisääntönä on, että pitää olla tekemättä mitään"

Renqvistin mielestä aika usein nyrkkisääntönä on, että ihmisen on viisainta olla tekemättä mitään.

– Jos eläin on selvästi loukkaantunut tai haavoittunut, niin on syytä hakea apua, Renqvist täsmentää.

Pääkaupunkiseudulla apua tarvitsevista eläimistä voi ilmoittaa Korkeasaaren eläinsairaalaan. Maakunnissa oikea osoite on alueellinen eläinsuojeluvalvoja.

– On hyvä muistaa, että eläin puolustautuu kiinni otettaessa, Renqvist sanoo.

Myös eläinten mahdollisesti kantamia tauteja on autettaessa syytä varoa.

"Eläimet kesyyntyvät helposti eivätkä pärjää sitten enää luonnossa"

– Usein kotihoidon ongelmana on myös se, että eläimet kesyyntyvät helposti. Meillä on isoja häkkejä, joissa ne pääsevät ulkoilemaan. Tämä ei onnistu kerrostalossa.

– Muutama vuosi sitten tuli pari ketunpoikasta. Ne ovat aika hankalia, kesyyntyivät tosi helposti, eivätkä pärjää sitten enää luonnossa, Renqvist kertoo.

Yksityinen ihminen ei saa pitää luonnonvaraisia eläimiä. Lyhytaikaista hoitoa saa antaa, mutta silloin puhutaan korkeintaan kuukaudesta.