1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Nintendo, Turtles ja Ihmemies MacGyver – Moni ysärifanin suosikki syntyi jo 80-luvulla

Ysäribuumin jytkeessä myös 80-luvun ilmiöt kuohuvat nyt pintaan. Populaarikulttuurin helmet ja musiikki liukuivat kultaiselta 80-luvulta ysärilastenkin muistoihin.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Takkien muhkeat olkatoppaukset, kampausten kuohkeat kiharapilvet ja kepeä mutta samalla tarmokkaasti eteenpäin tenhoava tunnelma. Näin 1980-luku kuplii ihmisten kultaisimmissa muistoissa.

Taloudellisen nousukauden aikaan alunsa saaneet kulttuuri-ilmiöt tempaavat mukaansa myös myöhemmin nuoruuttaan viettäneet ihmiset, sillä 80-luvun musiikki ja televisio-ohjelmat liukuivat 90-luvun puolelle.

– Monet hittibiisit ja legendaariset elokuvat on tehty juuri 80-luvulla. Ne ovat minunkin lempielokuvia ja todella tuttuja. Esimerkiksi Indiana Jones -trilogia, kertoo 90-luvulla syntynyt museonhoitaja Jenna Ruotsalainen Kiuruveden kotiseutumuseossa.

Museonhoitaja Jenna Ruotsalainen polkee kuntopyörää Kiuruveden kotiseutumuseossa. 80-luvulla kuntopyörät, käsipainot ja soutulaitteet ilmestyivät olohuoneiden sisustukseen. Kuntoilun ohessa katsottiin Ostos TV:tä televisiosta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Museon kesänäyttelyn seinillä hymyilevät myös Top Gun -elokuvatähdet sekä ihmemies MacGyver, joka oli yhtä nokkela supersankari vielä ysärinuortenkin mielestä. Lastenohjelmat Turtles, My Little Pony ja Halinallet syntyivät 80-luvulla, mutta pyörivät suomalaisten olohuoneessa VHS-kaseteilla vielä 90-luvulla.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Madonna ja Dingo aloittivat uransa kasaritähtinä, mutta heidän tahtiin on tunnelmoitu paljon myöhemminkin. 80-luvulla nuortenlehti Suosikki oli pääasiallinen lähde, josta teinit seurasivat julkkisten elämää. Idolin kuvat ja faktatiedot kulkivat mukana taskussa, kun askarteli itselleen minisuosikin nuortenlehden sivuista. Jos osti tarpeeksi purkkapakkauksia, saattoi saada kokonaisen pelikorttipakan idolien kuvia.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Konsolipelien klassikko 8-bittinen Nintendo julkaistiin vuonna 1983 Japanissa. Monella kipeytyivät sormet Super Marion pelaamisesta vielä 90-luvullakin. Silloin tällöin peli jumittui ruudussa, jolloin konsolia täytyi kopauttaa kunnolla. Toisena vaihtoehtona oli puhaltaa pari kertaa napakasti pelikasettiin kuin huuliharppuun, jotta ylimääräinen pöly poistuisi.

8-bittinen konsolipeli on tällä hetkellä keräilyaarre, joten se kiinnostaa myöhemminkin syntyneitä.

– Ihmisiä kiehtoo selvittää, mistä kaikki on saanut alkunsa, pohtii Jenna Ruotsalainen 80-luvulla syntyneiden ilmiöiden suosiota.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rouheimmat soundit tarjosi 80-luvulla ghettoblaster eli boombox. Elektroniikka oli tuolloin vielä isokokoista, mutta se ei estänyt nappaamasta musiikkisoitinta olalle.

Bogart Co. keulakuvanaan Ressu Redford oli ensimmäisiä suomalaisia 80-luvun pop-yhtyeitä. Museonhoitaja Jenna Ruotsalainen kertoo, että 80-luvulla Bogart teki suuren vaikutuksen esiintyessään Savossa.

– Bogart on ollut äärettömän suosittu 80-luvulla. Voidaan verrata Dingon aiheuttamaan hysteriaan, kertoo Ruotsalainen esitellessään valokuvaa Bogartin Kiuruveden esiintymisestä.

"Moni rakastui Ressu Redfordiin 80-luvulla", museonhoitaja Jenna Ruotsalainen kertoo. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

80-luvulla koteihin hankittiin paljon elektroniikkaa.

– Silloin keksittiin laitteita ja teknologiaa, jotka ovat tavallaan elinehto nykyään, pohtii Ruotsalainen.

Vuosikymmenen tietokoneita, matkapuhelimia ja oheislaitteita voisi kuvailla jopa järkälemäisiksi nykyisiin verraten. Osa laitteista jalostui pienempään kokoon mutta osa jäi kehityksen jalkoihin. Unohduksiin on jäänyt esimerkiksi lerppuasema.

Commodoren lerppuasema. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kun elektroniikka kehittyi, vanhemmat kapistukset vietiin usein kesämökille. Jenna Ruotsalainen kertookin, että 80-luvun näyttely on koottu suurimmaksi osaksi kiuruvetisten mökeiltä ja kotialbumeista.

– Mikro oli tarkoitus saada näytille, mutta se olikin vielä niin kovassa käytössä, Ruotsalainen naurahtaa.

Kultainen 80-luku voi yhdistää perheitä, kun vanhemmat muistelevat nousukauden hyvää taloudellista tilannetta ja nuoremmat populaarikulttuurin helmiä.

– Halutaan näyttää lapsille, miten vanhemmat ovat eläneet nuoruuttaan, kertoo Ruotsalainen kasarinäyttelyn palautteesta.

90-luvulla syntynyt Ruotsalainen kertoo, että on usein kiistellyt 80-luvulla nuoruuttaan eläneiden kanssa vuosikymmenten paremmuudesta.

– 80-luku oli todella rokkaavaa ja pirteää aikaa. Nyt minäkin olen kääntynyt kannalle, että kasari on ihan huippu.