1. yle.fi
  2. Uutiset

Herättäjäjuhlat kokoaa Suomen körtit Vantaalle – "Herännäisyys on eniten avoin herätysliike"

Vantaan Myyrmäessä järjestettävät körttiläisten herättäjäjuhlat ovat sisällöltään hyvin samankaltaiset kuin lestadiolaisten suviseurat. Teologiset erot ovat kuitenkin tärkeitä eri herätysliikkeiden välillä.

Kotimaan uutiset
Penkkejä Vantaan urheilupuistossa
Herättäjäjuhlat on valtava ponnistus.

Myyrmäessä järjestetään viikonvaihteessa Suomen toiseksi suurimmat hengelliset kesäjuhlat, körttiläisten herättäjäjuhlat. Paikalle odotetaan noin 30 000–40 000 ihmistä.

Tapahtuman kova ydin on hyvin samankaltainen kuin viime viikonvaihteessa Torniossa järjestetyissä lestadiolaisten suviseuroissa. Pääpaino on seuroissa, joissa veisataan Siionin virsiä. Suurilla herätysliikkeillä on kuitenkin merkittäviä ideologisia painotuseroja.

Körtit ovat avoimimpia

Herättäjäjuhlien järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Hannu Pöntisen mukaan kahden suurimman herätysliikkeen väliset teologiset erot näkyvät esimerkiksi virsien valinnassa ja puheiden painotuksissa sekä oheisohjelmassa.

– Herännäisyyden eli körttiläisyyden suurin painotus on, että Jumala on suuri ja ihminen pieni, ja pelastus kuuluu Jumalalle, ei ihmiselle.

Pöntisen mukaan lestadiolaisuus on tiukasti rajoja sulkeva liike, kun taas herännäisyys on herätysliikkeistä eniten avoin.

– Lestadiolaisen liikkeen sisällä on iso jäsenjoukko, mutta he katsovat, että vain he ovat pelastuksen omaavia. Herännäisyydessä on aika pieni ydinjäsenjoukko, mutta todella suuri sen liepeillä oleva joukko, joka sanoo olevansa lähinnä heränneitä.

Pääkaupunkiseudulla paljon urbaanikörttejä

Herännäisyys eli körttiläisyys on juuriltaan Pohjois-Savon ja Pohjanmaan alueen herätysliike, mutta Pöntisen mukaan myös urbaanikörttejä on paljon.

– Savon ja Pohjanmaan lisäksi kolmas vahva alue on Etelä-Suomi, erityisesti pääkaupunkiseutu. Täällä on 14 paikallisosastoa ja seuroja järjestetään lähes joka seurakunnassa.

Herättäjäjuhlien järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Hannu Pöntinen
Herättäjäjuhlien järjestelytoimikunnan pj. Hannu Pöntinen Tero Ylioja / Yle

Herättäjäjuhlien osallistujista merkittävä osa yöpyy ystävien ja sukulaisten kodeissa.

– Lähialueen hotellit toki täyttyvät, ja meillä on myös pieni leirintäalue ja asuntoautoalue, mutta sen mittakaava on pieni, ihan toinen kuin suviseuroissa, Pöntinen sanoo.

Suositut Siionin virret

Herättäjäjuhlien ytimessä on siis Siionin virsien laulaminen. Mikä mahtaa olla virsien salaisuus, kun kerran kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat niitä joka kesä laulamaan?

– Ne osaavat aika hyvin sanoittaa ihmisen ikävää ja elämän kuorman kantamista ja siitä huolimatta mahdollisuuksien näkemistä, Pöntinen sanoo.

Juttua on korjattu 6.7. klo 6.05: Lopusta poistettu viittaus Siionin laulut ja virret -mobiilisovellukseen, joka sisältää lestadiolaisten käyttämiä lauluja.

Lue seuraavaksi