Kainuulainen saattoväki haluaa täyttää haudan itse – muualla Suomessa ei aina edes mahdollista

Läheisten halua täyttää hauta pidetään etenkin kainuulaisille tyypillisenä hautajaisperinteenä. Muualla Suomessa siihen ei välttämättä ole mahdollisuutta, ja tuhkauksen yleistyminenkin on muuttanut traditioita.

Kotimaa
Kukkia haudalla
Yle

Kajaanin evankelis-luterilaisen seurakunnan ylipuutarhuri Kirsi Pääkkönen kertoo, että elleivät sääolosuhteet sitä estä, niin kainuulainen saattoväki haluaa peittää haudan itse.

– Talvella jäätyneestä maasta, lumesta ja pakkasesta johtuen menee aika usein niin, että seurakunta peittää koneellisesti haudan, mutta perinteisesti kainuulaiset haluavat peittää haudan ainakin arkun verran. Se tuntuu olevan perinne ja kunniatehtävä, että tilanne hoidetaan itse loppuun asti.

Pääkkönen kertoo, että muualla Suomessa omaisilla ei välttämättä ole mahdollisuuttakaan peittää hautaa itse. Hautaa kaivettaessa mullat saatetaan viedä varastoalueelle ja tuodaan vainajan maahanpanon jälkeen takaisin haudalle konepeittoa varten.

Se tuntuu olevan perinne ja kunniatehtävä, että tilanne hoidetaan itse loppuun asti.

Kirsi Pääkkönen

– Myös tuhkauksen yleistyminen vaikuttaa muualla Suomessa. Kainuussa 60 prosenttia haudataan arkussa viime vuoden tilaston mukaan. Mutta arkkuhautauksessa varaamme lapioita haudan viereen, jotta omaiset voivat halutessaan täyttää haudan kokonaan, ylipuutarhuri kertoo.

Arkku vainajineen voi painaa toista sataa kiloa

Hautajaisperinteistä pidetään Kainuussa kiinni, se mikä voidaan. Erityisammattimies Seppo Niskanen Kajaanin seurakunnasta kertoo, että väestön ikääntyessä saattoväen määrä on vähentynyt, mistä seuraa käytännön haasteita.

– Arkunkantajia ei tahdo löytyä, kun saattoväkikin saattaa olla 80–90-vuotiaita. Arkku vainajineen voi kuitenkin painaa toista sataa kiloa, 26 vuotta alan töissä ollut Niskanen kertoo.

Jos omaiset hoksaavat kertoa seurakunnalle etukäteen arkunkantajien vähyydestä, saadaan paikalle yleensä järjestettyä apukäsiä. Lauantaisin sitä tosin voi Niskasen mukaan olla vaikea järjestää, ja hän vinkkaakin, että omaisten on hyvä tiedostaa asia etukäteen.

– Tilanteet kuitenkin ratkaistaan aina ja vainaja saadaan kunniallisesti hautaan. Ja jos vainaja tuhkataan, niin silloin arkkua ei kanneta siunaustilaisuuden jälkeen mihinkään.