1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinassa tehtiin tarunhohtoinen arkeologinen löytö: onko kyseessä Buddhan kalloluu?

Arkeologit löysivät tuhatvuotiaan buddhalaistemppelin raunioista koristeellisen arkun, jossa oli päälaen luu. Luun epäillään kuuluvan buddhalaisuuden perustajalle Siddharta Gautama Buddhalle.

buddhalaisuus
Munkki jonkinlaisen alttarin edessä.
Kallon pala on nykyään näytillä Qixia-temppelissä Nanjingissa.AOP

Kiinan Nanjingissa on tehty arkeologinen löytö, joka on kuin suoraan Indiana Jones -elokuvasta. Tuhatvuotiaan buddhalaistemppelin raunioiden alla olevasta kryptasta löytyi koristeellinen hauta-arkku, jonka sisällä oli kultainen lipas. Lippaassa oli pala kalloluuta, jonka epäillään kuuluneen buddhalaisuuden perustajalle Siddharta Gautama Buddhalle.

Löydöstä uutisoi viikonloppuna Live Science (siirryt toiseen palveluun) -sivusto ja eilen maanantaina Science Alert (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.

Löytyneen arkun koristeluista voi arkeologien mukaan päätellä, että kyseessä ovat erittäin merkittävän henkilön jäännökset. Noin 1,2 metriä korkea arkku on rakennettu stupan pienoismalliksi. Stupa on kypärän- tai kellonmuotoinen rakennus, joita näkee esimerkiksi Intiassa, Himalajalla ja muualla Aasiassa. Stupassa säilytetään tyypillisesti buddhalaismunkkien ja -nunnien pyhäinjäännöksiä ja harjoitetaan meditaatiota.

Arkku on tehty santelipuusta, hopeasta ja kullasta ja koristeltu kristallilla, lasilla, akaateilla ja helmillä. Sen pintaan on kaiverrettu kohtauksia, jotka kuvaavat Buddhan elämää tämän syntymästä niin kutsuttuun parinirvanaan eli kuoleman jälkeiseen nirvanaan pääsyyn saakka ("tavalliseen" nirvanaan Buddha pääsi jo eläessään).

Arkun sisällä olleeseen kultaiseen lippaaseen on kaiverrettu kuvia lootuskukista, feenikslinnuista ja miekkaa heiluttavista jumalista. Kultainen lipas oli arkussa isomman, hopeisen lippaan sisällä, joka on koristeltu veden ja pilvien henkien eli niin sanottujen apsaras-naishahmojen kuvilla.

Stupan muotoinen arkku oli piilotettu rautalaatikkoon, joka puolestaan oli suljettu kiviseen hauta-arkkuun. On siis nähty huomattavan paljon vaivaa, että hauta pysyisi salaisena.

Kuvakaappaus
Kuvakaappaus videosta jossa luunpalan sisältänyt lipas avataan.Youtube

Buddhan ruumiin kohtalo on mysteeri

Siddharta Gautama Buddha syntyi nykyisen Nepalin alueella viitisensataa vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ylhäisöperheen poika luopui rikkauksistaan, ryhtyi hengelliseksi etsijäksi ja saavutti meditaation kautta valaistumisen tilan, nirvanan. Sen jälkeen hän alkoi opettaa muita ja näistä opetuksista syntyi buddhalaisuus.

Buddhan kerrotaan kuolleen noin 80-vuotiaana. Se, mitä hänen jäännöksilleen tapahtui, on mysteeri. Joidenkin lähteiden mukaan ruumis tuhkattiin ja tuhka jaettiin kahdeksaan uurnaan, jotka haudattiin kahdeksaan stupaan eri puolille Aasiaa. Yhdeksänteen astiaan piilotettiin kertomusten mukaan Buddhan pyhäinjäännökset, joiden päälle rakennettiin yhdeksäs stupa. Yhtäkään näistä yhdeksästä stupasta ei kuitenkaan ole varmuudella löydetty. Bangkokissa tosin paikalliset väittävät Wat Saket -temppelin olevan niistä yksi.

Asiantuntijat eivät ole vielä täysin varmoja, että Nanjinjista löydetty kalloluu todellakin kuului Buddhalle. Löytöä pidetään joka tapauksessa uskomattomana.

Kuinka todennäköistä on, että jäännökset kuuluvat Buddhalle?

Vahvin todiste sen puolesta, että kalloluu on todella Siddharta Gautama Buddhan, ovat kirjoitukset, joita lippaasta löytyi luun lisäksi, ja joissa kerrotaan kyseessä olevan Buddhan luu. Tekstit on kirjoittanut mies nimeltä Deming, jonka titteli kuuluu vapaasti käännettynä "täydellisen valaistumisen mestari, Chentian luostarin apotti ja violetin viitan haltija."

Demingin kirjoituksissa myös kuvaillaan, miten, missä ja milloin arkku on rakennettu: niiden mukaan arkun eri osat on valmistettu keisari Zhenzongin valtakaudella eli noin vuosien 997–1022 välillä. Kirjoitusten mukaan arkku on ollut ensin sijoitettuna Grand Bao'enin temppelin sisälle mutta temppelin tuhouduttua sodassa se siirrettiin maanalaiseen kryptaan 21. heinäkuuta vuonna 1011.

Deming ylistää kirjoituksissaan keisari Zhenzongia, joka suostui sekä jälleenrakentamaan tuhoutuneen temppelin että hautaamaan Buddhan kalloluun sekä muut pyhäinjäännökset suojaan maanalaiseen kryptaan temppelin alle.

"Deming toivoo kirjoituksissaan keisarille pitkää elämää, uskollisia alaisia ja paljon lapsenlapsia", Live Sciencen toimittaja Owen Jarus kirjoittaa.

Kiina piti löydön pitkään omana tietonaan

Löytö tehtiin Kiinassa jo vuonna 2008, mutta siitä kerrottiin läntisille medioille vasta nyt, kun Kiinan arkeologisen lehden englanninkielinen versio Chinese Cultural Relics (siirryt toiseen palveluun) julkaisi siitä raportin.

Kiinassa löytö on ollut yleisölle esillä Hong Kongissa vuonna 2012. Nykyään se on esillä buddhalaisessa Qixia-temppelissä, joka sijaitsee Nanjingissa.

Lähteet: Live Science ja Science Alert

Lue seuraavaksi