Salon maamerkin pelastus etenee

Pro Viljavarasto -yhdistys arvioi, että Salon viljasiilojen vieressä oleva vanhan mylly- ja viljavarastorakennuksen kunnostus maksaa noin 5 miljoonaa euroa. Tyhjillään oleva rakennus on kohtalaisen hyvässä kunnossa.

viljavarastot
Salon vanha viljavarastorakennus
Salon vanha viljavarastorakennusPetra Ristola / Yle

Pro Viljavarasto -yhdistyksen suunnitelma pelastaa vanha mylly- ja viljavarastorakennus Salon rautatieaseman vieressä etenee.

Hallituksen jäsen, arkkitehti Panu Lehtovuori on katsastanut rakennuksen ja hänen alustavan arvion mukaan kiinteistö on perushyvässä kunnossa.

– Panu on sanonut, että huhut rakennuksen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Vaikka rakennus ulospäin näyttää rapistuneelta, runko ja kantavat rakenteet ovat kunnossa. Rakennus on ikäänsä nähden kohtalaisessa kunnossa, sanoo Pro Viljavarasto -yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Vainio.

Yhdistyksen karkea arvio on, että rakennuksen kunnostus vaatii vähintään viisi miljoonaa euroa.

– Tosi iso hanke tämä on. Kyllä se kunnostus 5-6 miljoonaa euroa maksaa.

Joukkorahoitus varteenotettava vaihtoehto

Yhdistyksen tavoitteena on esittää kiinteistön omistajalle Suur-Seudun Osuuskaupalle rahoitussuunnitelma rakennuksen pelastamisesta vuoden lopulla.

– Tavoite on, että ennen vuoden vaihdetta meillä olisi konkreettinen ehdotus heille. Perustetaanko yhtiö, joka ostaisi rakennuksen heiltä? Siinä vaiheessa meillä olisi myös alkurahoitus tiedossa.

Vainion mukaan joukkorahoitus olisi vahva vaihtoehto kerätä alkurahoitusta. Tarkoitus on löytää myös piensijoittajia.

– Ei tätä kenenkään omilla rahoilla makseta, se on varma.

Yhdistys on miettinyt, että rakennus soveltuisi luovan talouden keskukseksi Turun Logomon tapaan.