Uusi 50 euron seteli julki – tältä se näyttää

Uuden 50 euron setelin ulkoasu on julkaistu. Uusien setelien painaminen aloitetaan myöhemmin tänä vuonna ja käyttöön se otetaan ensi keväänä.

Kuva: Euroopan keskuspankki

Uuden 50 euron setelin ulkoasu julkistettiin iltapäivällä. Seteli otetaan käyttöön ensi keväänä huhtikuussa.

Uusi seteli on osa toista eurosetelisarjaa. Ensimmäisenä sarjassa laskettiin liikkeelle viiden euron seteli helmikuussa 2013.

Uuden setelisarjan myötä euroseteleistä tulee entistä turvallisempia käyttää. Uuden 50 euron setelin aitouden voi varmistaa muun muassa niin, että katsoo valoa vasten, hologrammin yläosan läpikuultavassa ikkunassa näkyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Kasvot näkyvät aidossa setelissä molemmilta puolilta. Myös vesileimassa on sama kasvokuva.

Lisäksi setelin etusivulla on hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallisteltaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen. Numerossa näkyy myös valojuova, joka liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas.

Käytetyin seteli

Viidenkymmenen euron seteli on Euroopan keskuspankin (EKP:n) mukaan käytetyin euroseteli. Niitä on liikkeellä yli kahdeksan miljardia kappaletta, mikä on noin 45 prosentin osuus kaikista liikkeellä olevista euroseteleistä.

50 euron seteleitä on liikkeellä enemmän kuin 5, 10, ja 20 euron seteleitä yhteensä.

Uusien 50 euron setelien painaminen aloitetaan myöhemmin tämän vuoden aikana.