Nyt on erikoinen tilanne: sekä sieniä että marjoja löytyy jo metsistä

Kantarelleja ja tatteja löytyy jo Etelä- ja Keski-Suomesta. Samaan aikaan mustikat ovat kypsiä. Ranuan seudulla ensimmäiset hillakaupat on jo tehty.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Nyt on erikoinen tilanne: metsästä voi kerätä samaan aikaan sekä marjoja että sieniä. Kantarelleja ja tatteja löytyy jo Etelä- ja Keski-Suomesta. Myös metsämarjat ovat kypsyneet keskimääräistä aikataulua kaksi - kolme viikkoa edellä.

– Mustikatkin ovat jo kypsiä. Ja kaikkiaan odotettavissa on tavanomaista parempi mustikkasato, Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Rainer Peltola kertoo.

Sen sijaan puolukat ovat vielä raakileita. Kukintojen perusteella sato jää Peltolan mukaan tavanomaista pienemmäksi.

– Hillaakin löytyy jo. Ensimmäiset hillakaupat on jo tehty Ranuan seudulla.

Missä sääksiä: Pohjois-Suomessa harvempi. Lounainen savikkoseutu, missä ei oo paljon järviä ja jokia, siellä se paljon harvempi.

Kantarelleja nousee koivumetsiin kuin sieniä sateella

Kantarelleja löytyy jo eteläisessä ja Keski-Suomessa.

– Koivumetsissä niitä näyttää olevan jo aika runsaastikin. Tattejakin on paikoitellen aika hyvin. Muista sienistä en osaa vielä sanoa, Peltola kertoo.

Nyt näyttäisi siltä, että kosteutta on seuraavien viikkojen aikana tulossa aika mukavasti. Lomalaiset voi harmitella, mutta sientenystävät kiittää.

Rainer Peltola, Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija

Kasvien kasvukausi on noin kolme viikkoa keskimääräistä etuajassa.

– Sienet ei sillä tavalla riippuvaisia auringonvalosta, ei sillä tavalla noudata kasvukauden sääntöjä kuin kasvit. Ensi sijassa sateet ja kosteus vaikuttaa. Mutta kyllä tatitkin ovat etuajassa, Peltola kertoo.

– Nyt näyttäisi siltä, että kosteutta on seuraavien viikkojen aikana tulossa aika mukavasti. Lomalaiset voi harmitella, mutta sientenystävät kiittää.