Hyppää sisältöön

Lappajärven ainutlaatuinen geologia halutaan matkailun palvelukseen

Puolentoista kilometrin läpimittainen meteoriitti syöksyi maahan 76 miljoonaa vuotta sitten. Tuosta törmäyksestä syntyi kolmen pohjalaiskunnan alueella sijaitseva Lappajärvi. Geologian tutkimuskeskus kartoittaa aluetta kesäviikot. Se etsii matkailullisesti kiinnostavia alueita, joissa geologia on vahvasti mukana.

Kuva: Jussi Mustikkamaa / Yle

Geologit kiertävät tulevat viikot kartoittamassa Lappajärven rantoja, saaria ja järven muuta lähiympäristöä Etelä-Pohjanmaalla. Kraatterijärven ainutlaatuista geologiaa halutaan tehdä tunnetuksi. Geologian tutkimuskeskuksen kartoitusten perusteella aiotaan toteuttaa ainakin järven ympäri kulkeva georeitti.

– Tulemme kiertämään kesän aikana Lappajärven lähirantojen ja lähiympäristön geologisia kohteita. Lappajärvi on melkoinen erikoisuus Suomen ja jopa maailman kartalla, kertoo geologi Jari Nenonen Geologian tutkimuskeskuksesta.

Mitä löytyy saarilta?

Geologit kartoittavat Lappajärven aluetta monesta näkövinkkelistä käsin, ei pelkästään meteoriitin iskemään liittyviä asioita.

– Se on tietysti tärkeä asia. Iskemä on muodostanut koko järven. Mutta sittenhän meillä on myös tämä iskemän aiheuttama muuttunut kivilaji, kärnäiitti. Sitä on tuolla Kärnänsaaressa.

Kärnänsaaren lisäksi geologit kartoittavat Lappajärven muitakin saaria.

– Käymme katsomassa, löytyykö saarilta jotain uutta ja merkittävää, joka liittyy meteoriitti-iskemään. Saarissa ei ole tehty kovin paljon kartoitusta, Jari Nenonen jatkaa.

– Tietysti kierrämme myös muita alueen geologisia kohteita. Käymme muun muassa suopaikoilla. Etsimme matkailullisesti kiinnostavia alueita, joissa geologia on vahvasti mukana, Jari Nenonen tiivistää.

Nyt jos koskaan ainutlaatuisuus esiin

Hannu Nevala johtaa Järviseutu-seuran OutdoorsLife-hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää alueen luonto-, aktiviteetti- ja hyvinvointimatkailua. Kraatterijärven vahva syntytarina saa projektijohtajan innostumaan.

– Haluamme enenevässä määrin tarjota ihmisille elämyksiä alueen luonnosta, sen ainutlaatuisesta syntyhistoriasta, kulttuurista ja paikallisuudesta.

– Luontomatkailu on nouseva trendi niin Euroopassa kuin muualla päin maailmaa, ja meillä on tällä suuri kraatterijärvi. Nyt jos koskaan näitä kartoituksia täytyy tehdä ja saada esille järven syntymiseen liittyvä ainutlaatuisuus, Hannu Nevala pohtii.

Georeitti järven ympäri

Järviseudulla on monia haaveita kraatterijärvensä ja sen lähialueen hyödyntämisessä. Ensimmäisenä aiotaan toteuttaa georeitti järven ympärille.

– Tässä on varsin pitkälti tätä kraatterin reuna-aluetta, jota pääsee patikoimaan ja tutustumaan tätä kautta alueeseen, Hannu Nevala selvittää.

Reitin ja sen varrella olevien tutustumiskohteiden avulla asukkaille ja alueella vieraileville halutaan esitellä järven syntyhistoriaa ja sitä, miten meteoriitin törmäys on edelleen nähtävissä maastossa.

Monia suunnitelmia

Geologian tutkimuskeskuksen kartoitukset toimivat georeitin suunnittelun ja toteutuksen tukena. Kartoitusten avulla selkeytetään myös, millaiset mahdollisuudet seudulle olisi perustaa alueelle Kraatterijärven geo- ja luontokeskus. Samalla selvitetään, voiko kraatterijärvi ympäristöineen hakea Unescon alaista Geopark-statusta.

Meteoriitin törmäyksestä syntynyt Lappajärvi sijaitsee kolmen pohjalaiskunnan, Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin, alueella. Järvellä on rantaviivaa noin 160 kilometriä ja sen pinta-ala on 145 neliökilometriä. Järvi on syvimmillään noin 40-metrinen.

.
.