1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Somekouluttaja: "Tutustukaa sovelluksiin, niin somestressi pienenee"

Lomalla on tarkoitus irrottautua arjesta ja työstä. Jotkut varmistavat irtaantumisen pitämällä lomaa myös somesta, jotta elämän hektisyydestä tulisi varmemmin taukoa. Somestressiä voi silti pienentää ilman, että irtaantuu kokonaan somesta.

Kotimaan uutiset
Lakatut varpaankynnet, ihminen riippumatossa.
Hanna Lumme / Yle

Ollako somessa kesälomalla vai ei? Ehdotonta oikeaa vastausta kysymykseen ei ole. Turussa ja Helsingissä toimivan Someco Oy:n somekouluttaja Jani Liljan mielestä kaikki eivät paljon puhuttua somelomaa tarvitse. Breikki on kuitenkin paikallaan silloin, jos oleminen somessa stressaa tai ahdistaa.

Luulen, että eniten stressiä ihmisille tuovat ne jatkuvat sovellusten ilmoitukset, jotka vaativat ihmistä reagoimaan koko ajan johonkin.

Jani Lilja

– Luulen, että eniten stressiä ihmisille tuovat ne jatkuvat sovellusten ilmoitukset, jotka vaativat ihmistä reagoimaan koko ajan johonkin. Suosittelen ihmisiä tutustumaan niihin omiin puhelimessa oleviin sovelluksiin, sillä ne ilmoitukset saa kyllä pois, hän muistuttaa.

Ilmoitusasetuksia säätämällä voi rauhoittaa olemista merkittävästi ja määrittää itse sen, kuinka paljon puhelin vie huomiota. Jani Liljan mielestä ihmisillä on asiassa paljon opittavaa.

– Moni tyytyy sovellusten oletusasetuksiin ja sen vuoksi on sellainen tietynlainen ähky koko ajan päällä puhelimen kanssa. Kun tutustuu sovelluksiin, niin voi pienellä säädöllä aikaansaada irtaantumisen monesta stressinaiheuttajasta, Lilja sanoo.

Loma ja someloma alkaa – siitäkin on pakko somettaa?

Jotkut kokevat tarpeelliseksi ilmoittaa somessa, että aikovat olla sieltä jonkin aikaa pois. Jani Liljan mielestä someloman alkamisen sometus on kaksipiippuinen juttu.

– Someloma on henkilökohtainen päätös, joten ei se oikeastaan muille kuulu. Todennäköisesti kukaan ei edes huomaa, jos olet somessa viikon hiljaa. Toisaalta ilmoitus voi olla joillekin viesti siitä, että et arvosta heidän sisältöään somessa, kun olet valmis luopumaan siitä hetkeksi, Lilja muotoilee.

Todennäköisesti kukaan ei edes huomaa, jos olet somessa viikon hiljaa.

Jani Lilja

Hän vertaa somelomasta ilmoittamista tipattoman tammikuun ilmoituksiin.

– Miksi täytyy huudella, koska eikö se tietyllä tavalla kerro, että olet jopa vaarallisen addiktoitunut johonkin? Lilja kysyy.

Erilaisia lomallejäämispäivityksiä näkyy nyt paljon ihmisten somevirroissa. Liljan mielestä paras tapa kertoa lomalle jäämisestä on yksinkertaisesti se, että kertoo jäävänsä lomalle. Vippaskonsteja ei tarvita.

– Ehkä sen yhden aurinkoisen kuvan voisi siihen laittaa.

Lilja ei kieltäisi edes sitä perinteistä kesäistä, rannalla otettua varvaskuvaa.

– En lähtisi kieltämään. Sehän kertoo, että nyt on irtaannuttu arjen rutiinista! Lilja nauraa.

Lue seuraavaksi