Näkövammainen joensuulaisnainen maalaa enkelihahmoja – "Koen olevani vain välikäsi"

Joensuulainen Pirkko Pölönen ryhtyi rohkeasti taidemaalariksi. Rohkeasti siitä huolimatta, että hänellä on vaikea näkövamma. Maalauksiin syntyy värikkäitä tunnelmia ja usein enkelin omaisia hahmoja. Taidetta tehdessään hän haastaa kaikki aistinsa, ja samalla myös vasenkätisyytensä.

maalaustaide
Kuvataiteilija Pirkko Pölönen kahden taulunsa kanssa
Yle / Sarah Laukkanen

Näkövamma ei estänyt Pirkkoa, kun hän päätti syksyllä 2015 ryhtyä maalaamaan tauluja. Koska hän pystyy parhaimmillaankin erottamaan vain perusvärejä, ei tarkkoja hahmoja tai sävyeroja, on maalaaminen pitkälti tuntoaistin ja liikeaistin varassa.

– Minulla on niiden välittämä tieto, että olen vetänyt siihen jotakin. Luotan siihen, että olen vetänyt tällaisia hamosia, ehkä jotakin kaaria, yrittänyt tehdä hiuksia eli laittaa pään siihen kohtaan kuin ajattelin, Pirkko kuvailee maalausten syntymistä.

– Koen olevani vain välikäsi. Ajattelen, ettei siinä ole minun näköaistilla tai tarkkuudella niin suurta merkitystä.

Pirkko Pölönen on ollut pienestä pitäen vaikeasti kuulovammainen. Kouluiässä kävi ilmi, että myös hänen näköaistinsa heikkenee. Syynä on Usherin oireyhtymä, joka rappeuttaa kuulo- ja näköaistisoluja vähitellen. Aikuisiässä kuulevien maailma avautui hänelle sisäkorvaimplanttien avulla. Näkökykyä ei voida palauttaa.

– Viime vuosien aikana vasemmasta silmästä näkö on kadonnut kokonaan. Oikealla puolella on ihan pieni, keskeinen alue, mutta se on niin epätarkka. Värit ja valot, joita näen ovat jotenkin sumuisia, Pirkko Pölönen kertoo.

Monet tauluja katselleet sanovat näkevänsä niissä enkeleitä.

Ajattelen, ettei siinä ole minun näköaistilla tai tarkkuudella niin suurta merkitystä.

Pirkko Pölönen

– Nämä liittyvät tähän ympäröivään maailmaan, niissä on paljon värejä. Ja sitten näitä enkelin omaisia hahmoja, vaikka niillä ei siipiä olekaan. Tämmöisiä vauhdikkaita, liikkeessä olevia olentoja, taiteilija kuvailee.

Oikea käsi hiljentää vasenkätisen ajatukset

Pirkko Pölönen on vasenkätinen, mutta maalaukset syntyvätkin yllättäen paremmin oikealla kädellä. Aluksi hän kokeili maalaamista kummallakin kädellä, mutta havaitsi oikean käden tottelevan siinä helpommin.

– Siinä mieli jotenkin vapautuu ja hiljenee. Tässä päivässä aivot rupattelee kaikenlaista joutavaa, mikä häiritsee keskittymistä. Oikean käden tilassa sitä paneutuu siihen hetkeen, sitä ei mieti, sen antaa vain mennä.

Taiteen tekeminen on avannut Pirkko Pölöselle täysin uuden maailman.

Haluan osallistua kaikkeen mahdolliseen, ihan vain sen takia, että tulisi sellainen olo, että minä elän.

Pirkko Pölönen

– Sitä haluaa aisteillaan ottaa kaiken sen, minkä tietää että saattaa kadota. Siitä tulee paljon muistijälkiä. En halua eristäytyä vammaani tai tehdä siitä numeroa, olla murheenkryyni. Haluan osallistua kaikkeen mahdolliseen, ihan vain sen takia, että tulisi sellainen olo, että minä elän. Maalaan niin kauan kuin pystyn. Käsittelen tunteitani maalatessani.

Näyttely Taitokorttelissa hämmästyttää

Syksystä 2015 lähtien maalauksia on syntynyt jo yli seitsemänkymmentä. Heinäkuussa 2016 osa teoksista on esillä Joensuun Taitokorttelissa.

– Ihmiset ovat olleet hämmästyneitä. Heitä suuresti ihmetyttää, miten näin vaikeasti näkövammainen pystyy tuottamaan näitä, ja se että ne ovat niin valoisia. Jotkut kysyvät, onko minulla joku viesti tai sanoma? Jos joku kuva katsojassa herättää ajatuksia tai tunteita, niin kuvassa itsessään on viesti sille ihmiselle, se ei tule minulta. Se on sen kuvan ja katsojan välinen vuoropuhelu, Pirkko Pölönen pohtii.