Mutaojien maaniset sankarit – lukijoiden koirakuvissa rapa ja sade ovat juhlan aihe

Jos joku osaa ottaa ilon irti sateista ja kurakeleistä, niin koirat. Lukijoiden hännänheiluttajat nauttivat mutakylvyistä, vilvoittelevat lätäköissä ja istuvat sateessa kuono kohti taivasta.

koira
Iita-koira makaa liejussa.
Hennariikka Haverinen

Jackrussellinterrieri Teppo Terrori on yksi Susan Salosen perheen neljästä koirasta. Perheen urokset nautiskelevat vesileikeistä, kun taas narttukoirat eivät suostu edes menemään ulos sateella.

Omistaja kuvailee syksyllä kaksi vuotta täyttävän Teppo Terrorin suhdetta veteen fanaattiseksi. Viime kesänä koira rikkoi pihapiiristä vesileikeissään kolme lasten uima-allasta.

Tälle kesälle Teppo Terrori sai lasten kylpyammeen kahluualtaaksi.

– Sitä ei voi käyttää kuin pari kertaa päivässä, kun Teppo hosottaa aivan liikaa.

Terrieri puhaltaa kuplia veden alla, istuu ammeessa ja katselee maisemia. Sateella Salosten piha on täynnä kuoppia, koska Teppo kaivaa vesilammikot montuiksi.

– Jotta mutaleikit onnistuvat paremmin. Vesisateessa se saattaa istua yksinään pihalla kuono kohti taivasta ja nauttia. Rakastaa myös uimista.

Teppo Terrori rakastaa mutaa.
Susan Salonen

Tomppeleiden väläys: Kaulaa myöten haisevaan suohon

Suomenlapinkoirat Ilo ja Lysti ovat vesihulluja. 2,5-vuotias Ilo rakastaa uimista ja lotraa omistajansa mukaan pakkomielteisesti jokaisessa mutaojassa.Vielä pentuikäinen, nelikuinen Lysti puolestaan seuraa mentoriaan kaikkialle.

Koirat mudassa.
Lystin, 4 kk, ilmeestä näkee, että on mälsää, kun omistaja keskeytti kaksikon kuraleikit. Oikealla parivuotias Ilo-suomenlapinkoira. Elina Saavalainen
Koirat mutalammikossa.
Elina Saavalainen

– Viimeisin idioottien väläys tuli, kun olimme kaverikoirien kanssa suolla lenkillä. Koko lauma meni kaulaa myöten iljettävän hajuiseen liejuun. Innokkaita lenkkeilijöitä ovat myös sadekelillä, ennemmin harmittaa tulla kotiin, omistaja Elina Saavalainen kertoo naureskellen.

Yleensä koirat saavat telmiä sateessa ja liejussa niin paljon kuin sielu sietää. Omistaja kieltää vesileikit lähinnä, jos koirien pesuun ei ehdi käyttää tolkuttomasti aikaa.

– Muuten saavat rällätä, miten tykkäävät, kun on kerta niin hauskaa!

Omistaja sanoo, että olisi hauska elää päivä koirana, koska eläimet osaavat nauttia kaikesta, jopa sateesta.

– Koirien huolettomuus tarttuu. Mieluummin lähden sateeseen katsomaan, kun koirat leikkivät onnellisina kuin vaikka siivoaisin kotona. Sateella on ihanan raikas lenkkeillä!

Rapaojien prinsessa Aava on kurakuoressa läpi kesän

Jackrussellinterrieri Aava, 7, viihtyy ulkona säällä kuin säällä.

– Se kaivaa lenkillä kaikki ojat ja ui jäälauttojen seassa heti kevään ensimmäisillä auringoilla. Kävimme muutamissa näyttelyissä, mutta aika pian kävi selväksi, että se ei olekaan kehien kaunotar vaan rapaojien prinsessa, omistaja Karoliina Nuutinen sanoo.

Hänen mukaansa koira pitää liejuleikeistä siinä määrin, että se on koko kesän märkä ja kurainen.

– Jos ei muuten, niin käy järvestä noustessaan märkänä pyörimässä hiekassa ja turpeessa.

Sateet eivät haittaa Aavaa tuumaakaan. Vaikka sataisi tiskirättejä, Aava ryntää ovenraosta pihalle aina, kun reitti on selvä.

Aava-koira yltäpäältä kurassa.
Jackrusselinterrieri Aava, 7, näyttää tältä läpi kesän. Karoliina Nuutinen

Noutajan rotuominaisuus: Hulluna veteen

Staffi Iita ei rakasta sadetta, mutta tykkää vedestä, koska se viilentää. Omistaja Hennariikka Haverinen kertoo koiransa juoksevan jokaiseen kuralätäkköön ja peuhaavan liejussa usein keppi suussaan.

Aino istuu metsätiellä.
Niina Luostarinen

– Jos sataa, se saattaa vilkaista minua ja katsoa kysyvällä ilmeellä, 'ootko tosissasi, että mennään tuonne', mutta suostuu sitten menemään ja lenkkeilemään pitkänkin lenkin, jos omistaja viitsii.

Kultainennoutaja Aino, 3, nautiskelee mutavellistä siinä missä staffi Iitakin. Ainon emäntä Niina Luostarinen kertoo, että koira ei tarvitse sadettakaan vaan nautintoon riittää oja.

– Aino löytää aina jostakin vilvoittavan kuraojan.

Noutajien omistajat luonnehtivatkin, että esimerkiksi kultaistanoutajaa harkitsevan olisi hyvä tietää myös tästä rotuominaisuudesta: kura- ja vesihulluudesta.

Linda-koira kurapuvussa.
Sanna Koskinen

Vaan eivät kaikki koiratkaan pidä sateesta

Osa koirista vihaa vettä ja sadetta. Yksi näistä tapauksista on bullterrieri Vanilla. Omistajan oli hommattava koiralle sadetakki, jotta Vanilla suostuu edes pissalenkille sateella.

Myös Sanna Koskisen ranskanbuldoggi Linda inhoaa koiranilmaa. Itsepäinen koira panttaa jopa vessareissuja, jos sää ei miellytä.

– Linda vihaa sadetta eikä kehtaa liikkua [kurapuvussaan], mulkoilee vaan minua. Pidättelee vaikka viikon kakkaa, jos sataa. Tänäänkin minä seisoin sateessa ja maanittelin, kun rouva koiruus istui katoksen alla ja käänsi päätään poispäin.

Vanilla-koira sadetakki päällään.
Vanilla-bullterrieri ei välitä sateesta. Inga Vähäniemi