"Kruunut Pohjanmaalle!" - Nina Åkerman ja Petri Ritari pyrkivät tuplajuhliin Tangomarkkinoilla

Tangomarkkinoiden laulukilpailujen loppusuoralla on mukana kaksi pohjalaista, Petri Ritari Seinäjoelta ja Nina Åkerman Ähtäristä. Kummallakin on aiempaa finaalikokemusta ja kova voitonnälkä.

tangot (tanssit)
Petri Ritarin lempi tango on "Hurmio", Nina Åkermanin "En kasvojas muista".
Petri Ritarin lempi tango on "Hurmio", Nina Åkermanin "En kasvojas muista".Tarmo Niemi / Yle

Tangolaulukilpailussa sekä kuningas- että kuningatarfinaalissa on tänä vuonna pohjalaisedustajat. Kumpikin kilpailija haluaa palauttaa tangovaltikan Tangomarkkinoiden syntysijoille.

– Nimenomaan, kruunut Pohjanmaalle, tokaisee Petri Ritari.

– Kyllä, päätetään se tässä, komppaa Nina Åkerman.

Petri Ritari asuu Seinäjoella ja on Kurikasta kotoisin. Nina Åkerman on syntynyt Helsingissä, mutta asuu nyt Ähtärissä ja omaa vahvat pohjalaisjuuret.

– Äiteen puoli on Hakojärveltä Töysästä ja isän puolen suku on Soini-Alajärvi-akselilta. Koko pienen ikäni oon täällä ollut. Välillä on asuttu muualla, mutta aina mä oon palannu tänne ja nyt palasin taas viime jouluna takaisin Ähtäriin, Nina Åkerman kertoo.

”Kun uskoo unelmaan, niin koskaan luovuttaa ei saa”

38-vuotias Nina Åkerman ja 50-vuotias Petri Ritari ovat molemmat kilpailleet aiemminkin Tangomarkkinoilla. Petri Ritari kisasi viime vuosituhannen puolella. Hän sijoittui toiseksi finaalissa vuosina 1997 ja 1999. Nina Åkerman on ollut mukan parina viime vuonna. Viime kesänä hän sijoittui kolmanneksi. Kilpailuvietti ja oman unelman tavoittelu tuovat laulukilpailuun yhä uudestaan.

– Tykkään pikkasen rääkätä itseäni erilaisilla asioilla ja olen todella kilpailuhenkinen. Sitten kun lähden kilpailemaan, olen sellainen on-off –tyyppi. Joko tehdään täysillä tai ei tehdä ollenkaan. Ja sitten oon heti ”sata lasissa”, vaikkei se ehkä ulospäin näykään, Petri Ritari paljastaa.

– Niinhän ne laulun sanatkin sanoo, että kun uskoo unelmaan, niin koskaan luovuttaa ei saa… Että se on niin vahvana siellä sisällä se kaikki, että se vaan pakottaa lähtemään ja pyrkimään eteenpäin. Se on elämäntapa, sitä haluaa lisää ja nälkä kasvaa syödessä, kuvailee Nina Åkerman tuntojaan tangolaulukilpailusta.

Molemmat ovat sitä mieltä, että unelmiaan pitää koettaa toteuttaa.

– Että jos unelmoit jostain, niin tee se. Kokeile ainakin, ettei vanhana keinustuolissa tarvitse miettiä sitä, että voi voi, olis pitänyt sitä ja olis pitänyt tätä, Petri Ritari sanoo.

– Harvemmin ne unelmat tekemättä toteutuu, lisää Nina Åkerman.

Tangopirkot ja –paavot tsemppaavat toisiaan somessa

Tangofinalisteilla on omat tangopirkot ja tangopaavot -ryhmänsä sosiaalisessa mediassa. Siellä pohditaan kaikkea mahdollista pukeutumisesta muuhun valmistautumiseen. Petri Ritari oli mukana Tangomarkkinoiden laulukilpailussa jo melkein 20 vuotta sitten. Silloin some ei ollut vielä läsnä.

– Ei ollut värinäyttöjäkään, tekstiviestiä laitettiin Nokioilla ja Ericssoneilla. Tekstiviestit ja puhelimet oli kuitenkin keksitty, Petri Ritari vitsailee. Hänen mukaansa moni asia on muuttunut, mutta ydin on kuitenkin yhä sama.

– Perusrunko on sama. Tangoa lauletaan kilpaa. Ja tähän täytyy valmistautua. Täytyy tehdä tosi paljon työtä, sillä tämä ei ole mikään läpihuutojuttu, Petri Ritari summaa.