Varo tekstiviestihuijausta – mahdollisesti jo yli miljoona viestiä lähetetty suomalaisille

Viestin voi jättää kokonaan huomiotta tai poistaa puhelimesta, muistuttaa Kyberturvallisuuskeskus.

Kotimaa
Henkilö käyttää älypuhelinta.
Henrietta Hassinen / Yle

Viikonlopun aikana monet ovat saaneet matkapuhelimeensa viestin, jossa kerrotaan arpajaisvoitosta. Kyseessä on tyypillinen huijausyritys, jonka tarkoituksena on ilmeisesti huijata vastaanottajilta rahaa pyytämällä heiltä "toimituskuluja" voiton maksamista varten.

Viestintäviraston tietoon tulleet viestit näyttävät tulevan kroatialaisista (+385) ja slovenialaisista (+386) puhelinnumerosta ja yhteydenottoja varten viestissä on annettu Outlook-sähköpostiosoite.

– Viestien määrästä jos puhutaan, niin kyllä niitä aika paljon on tullut. Useampia satojatuhansia, mahdollisesti jopa yli miljoona viestiä, arvioi tietoturva-asiantuntija Ilkka Sovanto Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Viesti ei itsessään aiheuta riskiä

Sovannon mukaan kyseessä ei ole erityisen vakava ongelma, sillä vastaanottajan ei tarvitse tehdä viestille mitään erityistä. Sen voi jättää kokonaan huomiotta tai poistaa puhelimesta. Viesti ei itsessään aiheuta riskiä.

Sovanto vertaa tekstiviestihuijausta vastaaviin sähköposteihin, joissa luvataan perintö tai lottovoitto, joiden lunastamiseksi pyydetään jossain vaiheessa rahasummaa.

Useat kansalaiset ovat ihmetelleet, mistä viestin lähettäjä on saanut ongittua salaisen liittymän numeron.

– Siihen on monia mahdollisuuksia. Yksi vaihtoehto on se, että siellä on arvailtu eri numeroita ja summassa lähetelty viestejä. On myös mahdollista, että numero on ollut jollain muulla aikaisemmin käytössä, Sovanto sanoo.