Saako Britannia uuden rautarouvan? – Pääministeripelin asetelmat muuttuivat viikossa täysin

Sisäministeri Theresa Mayn kovimmaksi haastajaksi on noussut yllättäen kokematon energiaministeri Andrea Leadsom, jolla on Boris Johnsonin tuki ja vahvaa kannatusta puolueen rivijäsenten parissa. Ehdokkaiden pudotuspeli alkaa tänään.

Ulkomaat
Theresa May ja Andrea Leadsom.
Theresa May (vas.) on sanonut, että Britannia saattaa aloittaa EU-eroprosessin vasta ensi vuonna. Andrea Leadsom (oik.) kannattaa mahdollisimman nopeita eroneuvotteluja. Will Oliver / EPA ja Sean Dempsey / EPA

Britanniassa pääministerikilvan asemat ovat muuttuneet viikossa aivan uuteen uskoon. Tällä hetkellä ehdoton ennakkosuosikki on sisäministeri Theresa May. Vielä viikko sitten kuviteltiin, että Brexit-leirin johtohahmo, entinen Lontoon pormestari Boris Johnson olisi todennäköisimmin maan seuraava johtaja.

Mayn takana eniten kannatusta näyttää keräävän energiaministeri Andrea Leadsom.

– Asetelma vaihtuu melkein päivittäin, sanoo Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Ylen Ykkösaamulle.

Kuisma kertoo, että vielä eilen Mayn vahvimmalta haastajalta näytti oikeusministeri Michael Gove.

Gove kampanjoi EU-eron puolesta Boris Johnsonin rinnalla, mutta asettuikin itse yllättäen ehdolle pääministeriksi. Hän pelasi Johnsonin teollaan ulos kilvasta.

Johnson vastasi ilmoittamalla maanantaina, että hän tukee Andrea Leadsomia pääministeriksi.

Mayn valttina kokemus

David Cameronin seuraajan työmaa tiedetään: hän johdattaa maan ulos EU:sta, kuten brittien enemmistö kansanäänestyksessä halusi.

Mutta pitääkö Britannian seuraavan pääministerin kuulua itse siihen joukkoon, joka tahtoi irrottautua? Monet konservatiivit sanovat kyllä.

Pääministerisuosikki May kannatti näkyvästi EU:hun jäämistä, mikä on hänelle rasite.

– Theresa Maylla on ollut hankaluuksia vakuuttaa kaikki siitä, että hän on tällä hetkellä ehdottoman sitoutunut Brexit-ratkaisuun, vaikka hän olikin alun perin David Cameronin tukena ja yksi EU-jäsenyyttä tukeneen kampanjan vahvoja voimia ja kovia kasvoja, Kuisma arvioi.

May on toiminut sisäministerinä vuodesta 2010. Hän on pyrkinyt korostamaan sitä, että hän on kokenut poliitikko, jota tarvitaan vakauttamaan tilanne ja yhdistämään kansa ja konservatiivipuolue.

EU-eroa kannattanut Andrea Leadsom koettaa puolestaan saada taakseen niitä konservatiiveja, jotka haluavat pääministerin tulevan Brexit-leiristä.

Hänellä onkin varsin laajaa kannatusta konservatiivipuolueen jäsenistössä, joka viime kädessä valitsee voittajan. ConservativeHome-verkkosivun (siirryt toiseen palveluun) maanantaina julkaisemassa mittauksessa Leadsomia tuki 38 prosenttia puolueen jäsenistä, Mayta 37.

The Times -lehden YouGov-tutkimusyhtiöllä (siirryt toiseen palveluun) teettämässä gallupissa Leadsom kuitenkin hävisi Maylle selvin lukemin.

Govesta kuningattarentekijä?

Goven mahdollisuudet nousta pääministeriksi näyttävät tällä hetkellä heikoilta.

– Hänellä voi kuitenkin olla hyvin merkittävä rooli, ei kuninkaan- vaan kuningattarentekijänä, Kuisma sanoo.

Käytännössä Gove voi Kuisman mukaan yrittää varmistaa, että poliitikkona kokematon Leadsom ei pääse mukaan viimeiseen äänestykseen.

– Hänen kannattajansa ja muiden ehdokkaiden kannattajat saattavat taktisesti koettaa pitää huolen siitä, että viimeiselle kierrokselle menevät May ja Gove, mikä varmistaisi Mayn voiton.

Viimeisellä äänestyskierroksella äänestää saavat kaikki puolueen jäsenet, eivät vain parlamentaarikot. Jos ehdolla ovat siinä vaiheessa May ja Leadsom, on Kuisman mukaan mahdollista, että ruohonjuurijäsenet äänestävät puolue-eliitin tahtoa vastaan ja valitsevat pääministeriksi Andrea Leadsomin.

Muut pääministeriehdokkaat ovat EU:hun jäämistä puolustanut työ- ja eläkeministeri Stephen Crabb sekä entinen puolustusministeri Liam Fox, joka kannatti Brexitiä. Foxin odotetaan putoavan pelistä ensimmäisellä kierroksella.

Väistyvä pääministeri Cameron ei ole ilmoittanut, ketä hän aikoo äänestää.