Mbarin yrittäjän uusi avaus – rahtilaivasta ravintola Sörnäisiin

Lasipalatsilla suosittua terassia pitänyt yrittäjä aikoo hinata Sörnäisten rantapromenadin varteen, Hanasaaren hiilikasan lähelle hollantilaisen laivan. Rahtilaivasta muokattava ravintola avautunee ehkä jo tänä kesänä.

vesikulkuneuvot
Havainnekuva ravintolalaivasta Sörnäisissä.
Havainnekuvassa ravintolalaiva Merikerho Sörnäisten rantatien ja Hanasaaren välissä.Arkval, Janne Keskinen

Tapio Mäkelä tunnetaan muun muassa Helsingin Lasipalatsissa pitkään toimineen baari, kahvila ja keikkapaikka Mbarin pyörittäjänä. Kiinteistön remontin takia toiminta piti lopettaa.

Sen jälkeen miehen mielessä itänyt ajatus kasvoi idusta toiminnaksi. Löytyi paikka ja alus, kaikki loksahti kohdalleen. Aiemmin Ahvenanmaalta Naantaliin viljaa rahdanneesta aluksesta voisi rakentaa ravintolalaivan.

Toiveissa avaus tänä kesänä

Asiakaspaikkoja ravintolalaivaan tulee useita satoja kannelle ja parisataa aluksen ruumaan rakennettavaan klubitilaan.

– Nyt kun rakennuslupa on saatu, aletaan tehdä töitä. Rakentamista riittää paljon. Toiveissa olisi avata jo tänä kesänä, Mäkelä pohtii.

Laivalle pitää valmistella laiturirakenteet ja alus liitetään kaupungin viemäri-, vesi- ja sähköverkkoon.

Ruumatilan pituinen kansiluukkujärjestelmä puretaan ja tilalle rakennetaan aluksen runkoa molemmin puolin alun toista metriä leveämpi uusi, kiinteä kansirakenne.

Rantaviivan ja aluksen väliin rakennetaan laituritaso, jolle sijoitetaan teräsrakenteinen, lukittava jätekatos, tila huollon kuljetuskärryille sekä pyörätelineet.

Merikerhoon taidetta ja musiikkia

Kansipaikat ovat käytännössä sesonkikäytössä, ruuman klubitiloihin on luvassa ympärivuotista toimintaa.

Merikerhoksi nimetylle ravintolalaivalle on myönnetty lupa viideksi vuodeksi.

– Suvilahti, mikä on laituripaikan vesialueen nimi, on oiva sijainti. Alueella on taideyliopisto ja monia taiteen ja kulttuurin toimijoita, Mäkelä luettelee.

Kuutisenkymmentä metriä pitkä alus on rakennettu Hollannissa 50 vuotta sitten. Merten kyntäjä on liikenteen turvallisuusvirasto Trafin runkokatsastama vuonna 2010 ja vuosikatsastama 2016.

– Jos Punavuori on Tukholma, Hernesaari Las Vegas niin Kallio ja Sörnäinen muodostavat Helsingin Berliinin. Täällä tehdään teollisista tiloista toiminnan ja kulttuurin tiloja.