Unto-ukkonen sytyttänyt useita rakennuksia palamaan Pohjois-Karjalassa

Unto-ukkonen on sytyttänyt rakennuspaloja tiistaina Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi Rääkkylässä kesäasunnon yläkerta tuhoutui salaman sytyttämässä palossa. Ilomantsissa salama on iskenyt kahteen taloon.

ukkonen
Salama iskee maahan.
Tommi Parkkinen / Yle

Unto-ukkonen on iskenyt useaan rakennukseen tiistai-aamupäivän aikana Pohjois-Karjalassa. Rääkkylässä salama sytytti kesäasuntona toimivan rintamiestalon palamaan. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että asunnon yläkerta tuhoutui palossa ja alakerta kärsi savu- ja vesivahinkoja.

Ilomantsissa ukkonen on iskenyt jo kahteen omakotitaloon. Haukivaarassa salama iski taloon niin, että sauna syttyi tuleen. Pelastuslaitos joutui purkamaan seinää palon sammuttamisen yhteydessä.

Ilomantsin Iknonvaarassa salamanisku aiheutti puolestaan omakotitalon sisälle käryä ja pelastuslaitos tuuletti talon.

Työt jatkuvat iltaan

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta arvioidaan, että vahinkoja voi tulla illan aikana lisää.

– Ilmatieteen laitokselta saatujen tietojen perusteella oletetaan, että tämä rintama menee meidän maakunnan yli kello 18 mennessä. Vielä on siis varmasti hommia edessä. Tähän mennessä salaman iskut ovat työllistäneet meitä. Vielä ei ole tullut yhtään puunraivaus tehtävää, päivystävä päällikkö Ville Leinonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta toteaa.

Pelastuslaitos pyytää ihmisiä laittamaan tilannekuvaa sosiaaliseen mediaan esimerkiksi tuulen tai salaman aiheuttamisesta vahingoista aihetunnisteella #untopk. Kuvien avulla pelastuslaitos pyrkii saamaan laajan kokonaiskuvan vahingoista.

Pelastuslaitos kuitenkin muistuttaa, että tunnisteen avulla ei kuitenkaan voi tehdä hälytysilmoituksia tai ilmoituksia sähköyhtiölle.

Unto-ukkonen on katkonut tiistaina myös sähköjä eri puolilla maakuntaa. Iltapäivällä klo 13.30 Pohjois-Karjalan Sähkön toimialueella oli noin 1 400 taloutta. Eniten sähkökatkoksia oli Lieksan ja Ilomantsin alueella.