Putinin Suomen-vierailu nousi esiin Venäjän turvallisuusneuvostossa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin johtama turvallisuusneuvosto kokoontui pohtimaan Itämeren alueen lentoturvallisuutta Venäjän ja sotilasliitto Naton koneiden kohtaamisten vuoksi.

Ulkomaat
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin Kultarannassa 1.7.2016. Mikhail Metzel / TASS / AOP

Venäjän presidentin Vladimir Putinin johtama Venäjän turvallisuusneuvosto on käynyt tiistaina läpi Itämeren alueen lentoturvallisuutta Venäjän ilmavoimien koneiden ja sotilasliitto Naton lentokoneiden viime kuukausien läheltä piti -tilanteiden vuoksi.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan neuvoston kokoontuminen liittyi myös presidentti Sauli Niinistön ja Putinin tapaamiseen viime perjantaina Kultarannassa ja siellä esille nousseisiin asioihin.

Presidentti Niinistö ehdotti Kultarannassa Putinille, että Itämeren alueella operoivat sotilaskoneet eivät vastaisuudessa lentäisi pimeinä, vaan kytkisivät aina päälle tunnistimet, joiden avulla koneet voidaan havaita paremmin. Putin kertoi suostuvansa ehdotukseen ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Turvallisuusneuvosto käsitteli, kuinka Venäjän ja Naton välille voitaisiin rakentaa luottamusta Baltian alueella, Peskov kertoi.

Venäjän ja läntisen sotilasliiton Naton välit ovat erittäin kireät Itä-Ukrainan sodan johdosta. Venäjä tukee sodassa Venäjä-mielisiä kapinallisia.

Nato kokoontuu huippukokoukseen Varsovaan perjantaina. Varsovassa Naton odotetaan vastaavan Venäjän luomaan uhkaan sijoittamalla pataljoonan verran joukkoja kolmeen Baltian maahan ja Puolaan.

Nato-Venäjä-neuvoston kokous vuorostaan järjestetään Varsovan huippukokouksen jälkeen Brysselissä. Sen tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vähentää sotilasoperaatioihin sisältyviä riskejä.

Lähteet: Tass, Reuters