1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikkahakemusten käsittely päässyt vasta nyt toivottuun vauhtiin

Maahanmuuttovirasto teki viime viikolla ennätysmäärän turvapaikkahakemuksiin liityviä päätöksiä, 810 kappaletta. Viraston tavoite on ollut tuhat päätöstä viikossa, mutta sitä ei ole vielä saavutettu. Jonojen purkaminen kestänee pitkälle syksyyn.

Tällä hetkellä noin 18 000 Suomesta turvapaikkaa hakenutta odottaa vielä päätöstä hakemukseensa. Kuva: Heli Mälkiä / Yle

Maahanmuuttovirastolla on vielä rutkasti turvapaikkahakemuksia käsiteltävänään. Päätöstä odottaa vielä noin 18 000 henkilöä. Noin kolmetuhatta hakijoista on alaikäisiä, eikä heitä välttämättä siis puhutella, sanoo johtaja Esko Repo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Tavoitteena oli saada ruuhka purettua kesän loppuun mennessä. Repo arvioi, että tavoite saavutetaan vasta myöhemmin syksyllä.

– Kesän ja vuodenvaihteen puolivälissä jono jo hallitaan, hän muotoilee asian.

Turvapaikkahakemusten käsittely onkin pääsemässä vasta nyt toivottuun vauhtiin. Viime viikolla kielteisiä tai myönteisiä turvapaikkapäätöksiä tehtiin 810 kappaletta, joka on tämän vuoden paras luku.

Maahanmuuttoviraston aiemmin asettama tavoite tälle vuodelle on tuhat päätöstä viikossa.

Uusien perehdyttäminen vienyt oman aikansa

Tällä hetkellä turvapaikkahakemusten käsittely-yksiköissä työskentelee noin 530 henkilöä ympäri Suomea. Esimerkiksi Rovaniemelle perustettiin täysin uusi yksikkö vuodenvaihteessa, sen vahvuus on 30 henkilöä. Viikkotavoite on Rovaniemellä 50–60 päätöstä.

– Viime viikkojen osalta pystyn sanomaan, että olemme koko ajan päässet lähemmäksi tavoitetta, sanoo turvapaikkayksikön Rovaniemen tulosalueen ylitarkastaja Toni Latvamäki.

Latvamäen mukaan esimerkiksi henkilöstön perehdyttäminen on vienyt uudelta yksiköltä aikansa. Nyt lomakausi on hieman sotkenut hyvään tahtiin pääsyä.

– Mutta ihan pohjoisen mittakaavassa (Oulun kaksi yksikköä mukaan lukien) kesäkuussa on ollut 532 päätöstä. Se on koko ajan paranemaan päin. Jos viikkokohtaisesti miettii, niin meidän tavoitteemme jatkossa varmasti täyttyy.

Helsingissä suurin osa hakemuksista

Suurimman osan turvapaikkahakemuksista, neljäkymmentä prosenttia, hoitaa eteläinen alue, sanoo Toni Latvamäki. Muissa pääilmansuunnissa vastuut ovat 20 prosenttia kullakin alueella. Rovaniemen tulosalue kuuluu pohjoiseen alueeseen ja sen käsiteltävänä on yksin noin kuusi prosenttia turvapaikkahakemuksista.

Viime vuonna turvapaikkaa haki Suomesta yli 32 000 henkilöä. Vuonna 2015 maahanmuuttovirasto käsitteli noin 7 500 hakemusta, tänä vuonna niitä on käsitelty jo noin 20 000, Esko Repo kertoo.

Sisäministeriö on perustanut tämä vuoden talousarvionsa siihen, että Suomeen tulisi tänä vuonna 10 000 turvapaikanhakijaa.

– Tähän mennessä on tullut noin 3 300 uutta turvapaikanhakijaa, Repo sanoo.

Turvapaikkahakemusten käsittelijöistä osa on määräaikaisia. Heille on tehty työsopimukset vuoden loppuun asti. Jatkosta päätetään valtion budjettikäsittelyssä kesälomien jälkeen.