"Toivottavasti poikia tulisi mukaan" – koiraharrastukseen kaivataan lisää nuoria

Esimerkiksi Pohjois-Savossa Siilinjärvellä on parhaillaan menossa kennelpiirin historian ensimmäinen nuorisoleiri. Tilaa olisi erityisesti pojille. Koirien lisäksi leirillä koulutetaan myös itse nuoria.

koira
Koira hyppää ihmisen kättä vasten
Toni Pitkänen / Yle

– Shhh, sihahtaa tyttö pienelle koiralle, joka haukkuu kimeästi. Komentoa tehostaa tempaisu hihnasta. Tilanne toistuu muutamia kertoja, ennen kuin koira lopulta asettuu.

Tyttö ja koira ovat mukana Pohjois-Savon kennelpiirin historian ensimmäisellä nuorisoleirillä Siilinjärvellä. Leirillä on yhteensä 31 tyttöä ja kaksi poikaa.

– Toivottavasti poikia tulisi jossain vaiheessa lisää mukaan, nauraa Pohjois-Savon kennelpiirin nuorisotoiminnan kouluttaja Milla Veikkolainen.

Pojille olisi hänen mukaansa tilausta yleisemminkin, sillä koiraharrastus on metsästystä lukuun ottamatta varsin naisvaltaista toimintaa. Veikkolainen muistuttaa, että myös tässä asiassa vaikuttaa koti ja sen tuki.

– Sieltä se aktiivisuus kumpuaa.

"Koiran kouluttaminen on välttämätöntä"

Leirille tulleista nuorista paistaa innokkuus, sillä osalla leiriläisistä ei – ainakaan ennen leiriä – ole vielä omaa koiraa. Heitä varten on käytössä lainakoiria, kuten esimerkiksi 11-vuotiaalla leppävirtalaisella Eemeli Tapanisella. Hänen mielestään koiran omistaminen vaatii vastuuta.

– Kyllähän sitä joutuu ruokkimaan ja käyttämään ja olemaan sen kanssa. Ja kouluttamaan.

Milla Veikkolaisen mukaan koiran kouluttaminen on välttämätöntä, sillä kouluttamattoman koiran kanssa eläminen on ennen pitkää ongelmallista.

– Mitään koiraa ei pitäisi jättää kouluttamatta, ainakin perustottelevaisuus pitäisi olla kunnossa. Oli rotu tai koko mikä tahansa, niin aina pitäisi kouluttaa.

Entä kumpia kennelpiirin nuorisoleirillä koulutetaan enemmän, nuoria vai koiria?

– Lähinnä nuoria, jotta saataisiin heitä innostumaan koiraharrastuksesta.

Kaikki kiinni vanhempien viitseliäisyydestä

Tottelevaisuuskoulutus keskeytyy, kun äkillinen sadekuuro kastelee niin koirat kuin niiden kouluttajatkin.

Siilinjärveläisen Nea Antikaisen mielestä tällainen koiranilma sopii hyvin koulutettavana olevalle tšekinpaimenkoira Kertulle.

– Tämä on aika tyypillistä vesipelastuksessa, jota Kertun kanssa harrastetaan, Nea hymyilee.

Hän toivoo mukavaa leiriä ja sitä, että oppisi jotain uutta.

Samaa toivovat myös leirin järjestäjät. Koiraharrastus on muiden harrastusten tavoin vaarassa ukkoutua, ja nuoria halutaan sen vuoksi mukaan harrastustoimintaan. Asia on kuitenkin usein kiinni nuorten vanhemmista, eli lähtevätkö nämä kuljettamaan nuorta uuteen harrastukseen.

– Nuoria on tulossa harrastamaan, jos vain on muita aktiivisia perheenjäseniä, Milla Veikkolainen sanoo.

– Perheessä ei tarvitse välttämättä olla edes koiraa.