Kesä-Kustavissa on vetovoimaa – "Voi vain kysyä, että minä vuonna meidät oikeasti löydetään"

Kustavi on yksi kesämatkailijoiden suosikkikohteista Turun saaristossa. Nykylomailijat arvostavat sen tarjoamia palveluja eikä Kustavissa epäillä, etteikö toiminta voisi tulevaisuudessa vielä kasvaa.

Kustavi
Kustavin venesatama.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Eerikki Peterzéns teki itselleen ensimmäisen venepaikan Kustaviin vuonna 1981. Pian venepaikkoja kyselivät muutkin ja seuraavina vuosina venepaikkojen määrä lisääntyi tasaiseen tahtiin. Nyt Peterzéns on pyörittänyt Kustavissa vierasvenesatamaa jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Ajat ovat kyllä muuttuneet ja veneliikenne on monikymmenkertaistunut, Peterzéns kertoo.

Tämähän on äärettömän kaunis paikka ja sijainti on hyvä.

Eerikki Peterzéns

Hän löytää Kustavin vetovoimalle monta syytä.

– Tämähän on äärettömän kaunis paikka ja sijainti on hyvä. Hankoon on 75 mailia ja Ahvenanmaallekin melkein saman verran. Tästä on helppo lähteä myös vaikkapa Naantaliin tai Uuteenkaupunkiin, Peterzéns luettelee.

Matkailutoiminnan edelläkävijä

Kustavin satamassa kaikki lähti pienestä, mutta nyt palveluvalikoimaa on laajennettu kaupalla ja myös pienellä golfradalla. Toimitusjohtaja Eerikki Peterzéns vakuuttaa, että kasvupotentiaalia saariston venesatamilla on edelleen hurjasti. Kustavissa on myös historiaa, jonka päälle tulevaisuutta on hyvä rakentaa.

Veneilijöiden käyttäytyminen on muuttunut paljon. Palvelutarjontaakin on sen myötä tullut valtavasti.

Eerikki Peterzéns

– Täällä on oltu matkailun edelläkävijöitä. Ensin oli legendaarinen Merimotelli ja sitten Jörn Donner tuli tänne Silakan kanssa. Siinä oli yrittäjillä vähän epäonneakin matkassa, mutta kyllä he olivat oikeastaan aikaansa edellä projektiensa kanssa. Ne kuitenkin olivat ne, jotka nostivat Kustavin matkailun kartalle, sanoo Peterzéns.

Nykyveneilijä haluaa satamassa tehdä muutakin kuin vain syödä.

– Veneilijöiden käyttäytyminen on muuttunut paljon. Palvelutarjontaakin on sen myötä tullut valtavasti, Peterzéns sanoo.

Eerikki Peterzéns.
Eerikki Peterzéns.Lassi Lähteenmäki / Yle

Kuluttajan kannalta satamien keskinäinen kilpailu on hyvä asia.

– Kyllä se pitää meidät yrittäjät kaikki hereillä. Näen, että tässä on vielä paljon potentiaalia kehittyä. Meillä on täällä yksi maailman kauneimpia saaristoja ja ulkolaisten veneilijöiden määrä on vielä todella pieni. Voi vain kysyä, että minä vuonna meidät oikeasti löydetään.