Huvipuistot kärsivät rankoista sateista – "Karmeaa katsella tyhjää puistoa"

Kuluvan viikon sateet tekevät ison loven monen matkailuyrityksen kassaan. Sadepäivä vie herkästi tuhansia asiakkaita ja kymmeniä tuhansia euroja.

Kotimaa
Vieron ja Kossin perheet suunnistivat tiistaina huvipuistoon sateesta välittämättä.
Petri Vironen / Yle

Ulkona tapahtuvia aktiviteetteja tarjoavat huvipuistot kärsivät sadepäivistä eniten. Sade karkottaa asiakkaita tehokkaasti. Mikkelin Visulahden huvipuiston ravintolassa oli tiistaina tyhjää. Hetkeä myöhemmin ovesta livahtaa sisään äiti kahden lapsensa kanssa.

– Tällaisena päivänä lasketaan kaikki kävijät, puistonjohtaja Ville Asikainen kertoo.

Visulahden puistonjohtaja Ville Asikainen.
Petri Vironen / Yle

– Onhan se karmeaa katsella tyhjää puistoa. Paikalla on lähinnä vain työntekijöitä, jotka kunnostelevat paikkoja, Ville Asikainen harmittelee.

Mikkelissä koettiin parin päivän sisällä kaksi täysin vastakohtaista päivää.

– Lauantaina meillä oli yli 2 000 asiakasta, maanantaina enää 350. Lauantai oli aurinkoinen, maanantaina satoi, Asikainen kertoo.

Lapsia ei sade haittaa

Tiistaina kurvasi seitsemänhenkinen ryhmä Visulahden lähes tyhjälle parkkipaikalle. Sade ei Vieron ja Kossin perheitä haitannut.

Huvipuistoissa on sadepäivänä tyhjää, poutapäivänä täyttä.
Petri Vironen / Yle

– Täällä on tietääkseni sisällä aktiviteetteja, ja eiköhän ulkonakin jotain keksitä. Olemme tällä seudulla pari päivää, hyvinkääläinen Jukka Viero kertoi.

– Tottakai pyrimme valitsemaan tällaisen poutapäivän, mutta lapsia ei sade haittaa. Samalla on kivaa itselläkin, vihtiläinen Milla Kossi pohti.

Visulahti tekee tilinsä leirintäasiakkailla ja huvipuiston rannekkeen ostajilla. Sadepäivänä pysäköintipaikat ja ulkona olevat laitteet ammottivat tyhjinä. Sen sijaan alueen 30 lomataloa olivat täynnä majoittujia.

– Pitäisi investoida uusiin katon alla oleviin aktiviteetteihin, mutta se on kallista kun sesonkiaika on vain se pari kuukautta, Ville Asikainen pohtii.

Asikaisen mukaan heinäkuun ensimmäisen viikon sateiden tuomat tappiot on mahdollista kuroa kiinni loppukesästä, jos säät suosivat.

– Voimme pidentää kautta elokuulla, jos aurinkoiset kelit osuvat sinne.

Kävijämäärät vaihtelevat myös Linnanmäellä ja Särkänniemessä

Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin myöntää, että sadepäivät näkyvät kävijämäärissä.

– Pääkaupunkiseudun ihmiset katsovat sään ikkunasta ja tekevät lähtöpäätöksen sen perusteella, mutta muualta Suomesta tullaan joka tapauksessa.

Linnanmäki vetää huippupäivänä jopa 20 000 kävijää, sadepäivänä laitteissa kiertää reilusti alle puolet parhaiden päivien väkimäärästä. Pia Adlivankin ei halua arvioida sadepäivien taloudellisiia vaikutuksia.

– Meillä on laitteita ja tekemistä myös sisällä. Ja asiakkaita varten olemme kehittäneet Särkänniemen ja Powerparkin kanssa yhteisen sääpalvelun. Siitä voi nähdä tuntikohtaisesti poudan todennäköisyyden.

Särkänniemi kerää reilut 600 000 kävijää vuodessa. Johtaja Tiina Mörttisen mukaan muutamien päivien sateet eivät juuri näy kävijämäärissä.

– Maanantai oli meillä hyvä päivä, mutta tiistaina oli hieman hiljaisempaa. Meilläkin on paljon sisällä tapahtuvia toimintoja, emmekä ole niin sääriippuvaisia, Tiina Mörttinen pohtii.