1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomessa vieraillut islamistitutkija: Jopa Isis-johtajat pelkäävät henkensä edestä omia tshetsheenitaistelijoitaan

Terroristijärjestö Isisin johdossa on syviä repeytymiä, kertoo Suomessa vieraillut Chatham Housen Lähi-itä-ohjelman johtaja Lina Khatib. Khatibin mukaan venäläistaustaiset taistelijat ovat liian väkivaltaisia jopa omalle johdolleen.

Ulkomaat
Chatham Housen Lähi-itä-ohjelman johtaja Lina Khatib Helsingissä
Chatham Housen Lähi-itä-ohjelman johtaja Lina Khatib vieraili Helsingissä.Marika Kataja-Lian / Yle

Isisin sisällä on käynnissä raju valtataistelu, kertoo Suomessa vieraillut Lähi-itä-asiantuntija Lina Khatib. Khatibin mukaan Venäjän alueilta Tshetsheniasta ja Dagestanista tulevat vierastaistelijat häiritsevät jopa Isisin korkeinta johtoa.

– Isisin johtohahmot pelkäävät liikkua jopa Raqqassa, koska he eivät luota omiin joukkoihinsa. Johtajat pelkäävät petosta. He uskovat, että Venäjän alueilta tulevilla on ihan oma agendansa, sanoo tutkimuslaitos Chatham Housen Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka -ohjelman johtaja Lina Khatib.

– Isisin prinssit eivät uskalla liikkua yksin yöllä Raqqassa, Khatib paljastaa.

Khatibin tiedot perustuvat sisäpiiri haastatteluihin, joita hän teki Isisin johtoa lähellä olevien lähteiden kanssa Syyrian rajalla viime keväänä.

– Tshetsheenitaistelijat ovat vieläkin äärimielisempiä kuin omat johtajansa, Khatib kuvailee.

Kesäkuun lopulla Istanbulin lentokentän itsemurhaiskujen tekijöistä yksi oli dagestanilainen, yksi uzbekistanilainen ja yksi kirgisialainen.

Venäjän alueelta tai lähiseudulta tulevien taistelijoiden lisäksi Isisin johto pelkää, että länsimaiden lähettämät vakoilijat pystyisivät soluttautumaan Isisiin vierastaistelijoiden mukana.

– Heistä on tullut aika vainoharhaisia.

Huomio pois Syyriasta ja Irakista

Khatibin mukaan Isisin strategiassa on ollut selvä muutos. Haastatteluissa hänelle kerrottiin, että terrori-iskujen tekeminen ympäri maailmaa on tietoinen tavoite.

– Siihen on kaksi syytä: Toisaalta sillä halutaan näyttää Isisin vaikutusvaltaa eri puolella maailmaa ja sen levittäytymistä laajalle. Toisaalta Syyriassa ja Irakissa Isis ei ole pystynyt enää valloittamaan uusia alueita vaan päin vastoin menettänyt niitä. On haluttu viedä huomio pois Syyriasta ja Irakista.

Venäjän puolustusministeriön satelliittikuva Syyrian pommituksista
Venäjän puolustusministeriön julkistama kuva pommista, joka ministeriön mukaan osui Isisin öljynjalostamoon.Venäjän puolustusministeriö/EPA

Isisin strategiamuutoksesta oli tietoja jo vuosi sitten. Nyt terrori-iskuja on ollut entistä enemmän, koska Isis on menettänyt alueitaan. Tilannetta on pahentanut myös kansainvälisen koalition pommitukset sekä iskut Isisin rahoituslähteisiin.

Lisäksi Isisillä on ollut hallinto-ongelmia alueillaan, jota he yrittivät perustaa valtioksi.

– Ongelmina on ollut eri taustoista ja eri maista tulevat ihmiset sekä kapasiteetin puute palvelutasolla.

Kolmenlaista terroria

Khatibin mukaan Isis on hiljalleen muuttumassa al-Qaidaa muistuttavaksi verkostoksi, jossa se tekee tilanteita hyväkseen käyttäen iskuja siellä missä voi. Hyökkäyskohteissa ei välttämättä ole taustalla mitään suurta strategiaa, Khatib arvelee.

Saudi-Arabian Medinaan, islamin pyhään paikkaan, tehty isku on esimerkki iskusta, jossa hyödynnetään symbolisesti erittäin tärkeää kohdetta, vaikka kuolonuhrien määrä jäi vähäiseksi. Toisaalta esimerkiksi Bangladesh ei ollut millään tavalla symbolinen tai strateginen kohde. Lentokenttäiskut esimerkiksi Euroopassa ja Istanbulissa puolestaan mahdollistivat suuren näkyvyyden kuolonuhriensa vuoksi.

Valkoasuiset miehet ovat kerääntyneet maassa makaavan ruumiin ympärille. Kaksi miestä ottaa kuvia ruumiista.
Rikospaikkatutkijat työskentelevät Istanbulin Atatürkin lentokentällä itsemurhaiskun jälkeen 28. kesäkuuta.Sedat Suna / EPA

– Kysymyksessä on siis sekoitus hyökkäyksiä alueilla, jotka lähettävät voimakkaan viestin, ja toisaalta alueilla, joissa vain kulloinkin pystyvät, Khatib sanoo.

– Joskus he myös lainaavat nimensä yksinäisten susien iskuihin, kun huomaavat sen hyödyttävän heitä.

Tälläinen oli esimerkiksi Floridan Orlandon yökerhohyökkäys.

Irakin hallitus osa ongelmaa

Lina Khatib sanoo, että Isisin suosio hallinta-alueillaan perustuu siellä jo aiemmin olleisiin jännitteisiin. Esimerkiksi Irakissa Isis on hyötynyt sunniväestöön kohdistetusta syrjinnästä.

– Tämä johtuu esimerkiksi Irakin entisen pääministerin Nuri al-Malikin toimista, joilla hän muutti Irakin armeijan pitkälti omaksi armeijakseen ja sai hallituksen näyttämään shiiahallitukselta.

Tästä syystä Isis pääsi leviämään Irakissa niin nopeasti ja saivat haltuunsa isoja kaupunkeja, kuten Mosulin, Ramadin ja Fallujan.

– Isisin hallintoalueilla asuneet ihmiset tajusivat kuitenkin hyvin nopeasti, että he pääsivät eroon yhdestä pahasta eli hallituksen syrjinnästä, mutta päätyivät toisen pahan hallintoon.

Ei pitäisi keskittyä ainoastaan Isisin vastaiseen sotilasoperaatioon, sillä se ratkaisee vain osan ongelmasta. Vaikeampi osa on ratkaista ongelman poliittinen puoli, joka johtuu luottamuksen puutteesta.

– Ongelma on, että Isis on nujertanut asukkaat hallintoalueillaan eikä heillä ole mahdollisuuksia nousta Isistä vastaan. Siksi emme näe tilanteita, joissa kansalaiset nousisivat Isistä vastaan sisältä päin. Asukkaat eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä, Khatib selventää.

Khatib sanoo, että niin kauan kun Irakin keskushallituksella ei ole luottamusta sunnien heimojohtajien parissa ja sunniyhteisön parissa, Isis kerää kannatustaan. Niin kauan kuin sunneja syrjitään, Isisillä on mahdollisuudet toimia Irakissa.

– Sen vuoksi sanon aina, että ei pitäisi keskittyä ainoastaan Isisin vastaiseen sotilasoperaatioon, sillä se ratkaisee vain osan ongelmasta. Vaikeampi osa on ratkaista ongelman poliittinen puoli, joka johtuu luottamuksen puutteesta.

Kuinka Isis nujerretaan?

Khatib sanoo olevansa varma siitä, että Isis pysyy joukossamme vielä pitkään. Tämä siitä huolimatta, että se menettäisi maa-alueensa Irakissa ja Syyriassa. Maailmanlaajuinen houkutus liittyä Isisin joukkoon voi himmentyä, mutta siitä huolimatta Isis etsii tapoja kompensoida menetyksiään lisäämällä terrori-iskuja.

ISIS-järjestön lippu.
ISIS-järjestön lippu.AP Graphics Bank

– Isisin johto on kuitenkin hyvin käytännöllistä, ja se on jo muuttamassa kertomustaan. Se käyttää hyväkseen uhrin asemaa, jotta se vetoaisi ihmisiin. He ovat jo valmistamassa kannattajiaan ympäri maailmaa siihen mahdollisuuteen, että maa-alueet menetetään, Khatib arvioi.

Kaikkein olleellisinta Khatibin mielestä kuitenkin on se, että paikallinen väestö saadaan Isisiä vastaan. Esimerkiksi hän antaa Tunisian, jossa hän vieraili huhtikuussa alueella, missä Isis oli aiemmin hyökännyt Libyan puolelta.

– Sain selville, että paikalliset ihmiset eivät itse asiassa halunneet Isisin ottavan aluetta haltuunsa. Isistä kannattavat tunisialaiset ovat etupäässä jo lähteneet Syyriaan tai Libyaan taistelemaan. Paikalliset ihmiset toimivat yhteistyössä armeijan kanssa taistellakseen Isista vastaan.

– Tämä osoittaa, että paikallisten ihmisten merkitys on valtava. Jos paikalliset eivät halua Isisin hallintaa, Isisin on erittäin vaikea saada aluetta haltuunsa.

– Meidän täytyy pohtia sitä, miksi jotkut ihmiset joillain alueilla tukevat Isistä ja toisaalla eivät.

Khatibin mukaan Isisiin liittyminen voi tuoda ihmisille esimerkiksi tunteen tärkeydestä tai silkkaa rahaa. Rekrytoidut ovat usein köyhiltä alueilta tai heitä, jotka eivät ole tunteneet saavansa keskushallinnolta hyvinvointia.

– Mutta jos paikallisille annetaan muita vaihtoehtoja, Isis ei ole niin houkutteleva vaihtoehto.

Venäjä kiristää Eurooppaa

Iso osa ongelmaa on myös suurempi kansainvälinen kokonaiskuva. Venäjä on ottanut suuren roolin Syyriassa. Venäjä käytti hyväkseen sitä, että länsi ei reagoinut tarpeeksi nopeasti Syyrian tilanteen kehittymiseen.

– Näemme jo nyt tämän vaikutuksia. Jos ajatellaan vaikka Eurooppaan tulleita pakolaisia ja sen aiheuttamaa kriisiä, se ei ollut vahinko. Venäjä ja Syyrian hallinto järjestelivät tämän. Ne edesauttoivat ihmisten liikkumista Syyriasta Eurooppaan, jotta saisivat painostettua Eurooppaa. Seurauksena on muun muassa Britannian EU-eroäänestys. Se heikentää EU:ta poliittisesti, mikä on Venäjän etu.

Chatham Housen Lähi-itä-ohjelman johtaja Lina Khatib Helsingissä 5.7.2016.
Lina Khatib.Marika Kataja-Lian / Yle

Khatibin mukaan Venäjä näkee itsensä tällä hetkellä Syyrian konfliktin ratkaisun avaimena. Se käyttää sitä painostaakseen ratkaisuun, joka hyödyttää Venäjän omia intressejä alueella – eli sillanpääaseman varmistamiseksi Lähi-idässä.

Venäjä käyttää aivan ehdottomasti Syyriaa kiristääkseen Eurooppaa ja länttä. Länsi on kuitenkin itse aiheuttanut tämän.

– Venäjän sotilasoperaation tarkoituksena ei ole ratkaista Syyrian tilannetta vaan vaikuttaa Venäjän poliittiseen asemaan kansainvälisesti.

– Venäjä käyttää aivan ehdottomasti Syyriaa kiristääkseen Eurooppaa ja länttä. Länsi on kuitenkin itse aiheuttanut tämän.

Khatib sivaltaa, että jos Jos Yhdysvallat kumppaneineen olisi alusta asti ottanut johtajan roolin löytääkseen ratkaisun Syyrian tilanteeseen, ei olisi Euroopan pakolaiskriisiä ja sen aiheuttamaa poliittista kriisiä Euroopassa, ei olisi yhä kasvavassa määrin terrori-iskuja, ihmisten sortoa ympäri Lähi-itää eikä Syyrian hallitusta, joka tappaa omia kansalaisiaan.

– Ja kaiken lisäksi on Venäjä, joka on saavuttamassa jälleen supervallan aseman.

Khatib kuitenkin sanoo, että rauhanneuvotteluissa pitää ottaa huomioon syyrialaisten oma tahto, ei ainoastaan suurvaltapolitiikka.

– Meidän täytyy muistaa, että Syyrian hallituksen uhrit eivät koskaan hyväksy ratkaisua, joka vain palaa entiseen ja palauttaa vallan presidentti Bashir al-Assadille kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nämä ihmiset jatkavat taisteluaan viimeiseen mieheen saakka, jos sellainen uhkaa.

– Mikäli poliittista kompromissia ei löydy, edessä saattaa olla jonkin vieläkin pahemman hirviön nouseminen, Khatib muistuttaa lopuksi.

Lue seuraavaksi