Maakunnan mansikkasato ei hätkähdä lähipäivien sadetta – talven pakkaset pahempi haitta

Tammikuun pakkaset verottavat kesän satoa maakunnassa huomattavasti. Kokonaismäärä jää viime kesästä puoleen ja hinta pysyy korkealla.

Talvisää
Mansikoita.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lähipäiville ennustetut sateet eivät vaikuta näillä näkymin mansikkasadon odotettuun kokonaismäärään. Jo keväällä oli tiedossa, että pakkaset vaikuttavat satoon paljon enemmän.

– Lumi ei suojannut pakkasilta ja me jouduimme perkaamaan vanhat taimet pois ja istuttamaan uudet tilalle. Tämän takia satokausi alkaa kunnolla vasta heinäkuun puolivälin paikeilla. Avomaalta ei ole poimittu vielä marjan marjaa, kertoo Hauhtosen tilata Veli-Matti Jukkola.

– Meillä puolet taimista kuolivat pakkasilla, kun solut jäätyivät, jatkaa Juha Nikkanen Porkon Mansikkatilalta.

Jos marjat olisivat nyt kypsiä, niin ne pilaantuisivat huomattavasti helpommiin, kun sade piiskaisi pinnan rikki.

Sateet eivät todennäköisesti vaikuta enää määrään.

– Meidän alueella satokausi on myöhässä ja kartit eivät ole ehtineet kypsyä vielä kunnolla. Jos marjat olisivat nyt kypsiä, niin ne pilaantuisivat huomattavasti helpommiin, kun sade piiskaisi pinnan rikki, lisää Juha Nikkanen.

Molemmat viljelijät arvioivat, että hinta pysynee korkealla.

– Litrahinta on ollut alkukauden korkealla, ja näyttää että kilohintakin tulee olemaan 7 euron paikeilla eli noin 35 euroa laatikko, miehet arvioivat.

– Marinkaisissa on satanut jo yli 100 milliä vettä ja siinä on ollut se hyvä puoli, ettei kastelulaitteita ole tarvittu, hymähtää Veli-Matti Jukkola.