1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kylälle uusi elämä

Hylättyjä kyliä myydään Espanjassa pilkkahintaan. Esbladan pahoin rapistunut kylä on heräämässä kohta taas eloon, sillä paikkaa ovat ostamassa vaihtoehtoista elämää etsivät nuoret perheet.

Ulkomaat
Lähes umpeen kasvanut autotie. Kylän myynnissä olevan osan 14 vanhaa asuintaloa ovat pahasti raunioituneet.
Esbladan kylän myynnissä olevan osan 14 vanhaa asuintaloa ovat pahasti raunioituneet. Göran Gester

– Katsokaa. Kaiken tuon ostaja saa, viittoilee kiinteistönvälittäjä Elvira Fafian mäenharjalta.

Alla levittäytyy metsäinen rinnemaa, jossa pilkottaa talonraunioita.

– Siinä on 83 hehtaaria hedelmällistä maata ja 14 vanhaa asuintaloa, Fafian kuvailee myyvästi.

Olemme Esbladan kylässä, vain runsaan tunnin ajomatkan päässä Barcelonan miljoonakaupungista. Paikalle vievät hyvät asfalttitiet.

Keskiajalta periytyvässä Esbladassa on käytössä enää kirkko ja sen vieressä vanha papintalo. Rakennuksessa asuvat kylän ainoat asukkaat, yli 60-vuotias pariskunta turvanaan lauma isoja koiria.

Kirkossa pidetään yhä messuja kerran kuussa. Pappi tulee muualta. Messussa käy lähiseudun vanhuksia, sillä nuoret ovat muuttaneet kaupunkeihin.

Sama ilmiö toistuu kaikkialla Espanjassa.

Maassa on satoja ikiaikaisia kyliä, joissa asuu enää muutama ihminen – joissakin on jäljellä enää yksi kylän asukas, yhteisönsä viimeinen. Kun vanhuksista aika jättää, kylät tyhjenevät lopullisesti.

Kokonaisten kylien myyntibisneksellä yritetään kuitenkin estää autioitumista.

Nainen osoittaa kädellään rauniotaloja.
Kiinteistönvälittäjä Elvira Fafian näyttää Esbladan kylän myynnissä olevan maita.Göran Gester

Espanjan tilastokeskuksen mukaan maassa oli viime vuonna noin 3 500 hylättyä, autioitunutta kylää.

– Minusta se on sääli. Meillä on myyntilistoillamme niitä yli 1 500, Elvira Fafian sanoo.

Fafianin yritys Aldeasabandonadas.com on Espanjan ylivoimaisesti suurin autioituneiden kylien myyntiin erikoistunut välitysliike.

Myytävää löytyy ympäri maata.

Esimerkiksi Keski-Espanjassa Burgosin seudulla 75 talon asutukselle etsitään ostajaa. Hintapyyntö koko kylästä oli alun perin 525 000 euroa, mutta sitä on laskettu sadalla tuhannella. Kylästä saisi ostaa myös osia, sillä osa vuosisataisista taloista on romahtanut.

Riojan viinialueelta Etelä-Espanjasta voisi puolestaan hankkia kolmasosan Ebro-joen laaksoon antavan rauniokylän taloista ja maista. Kokonaisuus maksaa 179 000 euroa.

Useimmat hylätyt kylät ovat Pohjois-Espanjassa, mutta tyhjilleen jääneitä asutuksia, sukutaloja ja jopa linnoja tai luoliakin on myynnissä kautta Espanjan.

Myyntikohteiden tarkkaa sijaintia ei yleensä ilmoituksissa kerrota, koska vaarana on, että paikkoja ryöstellään tai vallataan.

Tuore nimikyltti osoittaa kylän asuttua osaa kohti. Esbladassa asuu tällä hetkellä kaksi ihmistä.
Tuore nimikyltti osoittaa kylän asuttua osaa kohti. Esbladassa asuu tällä hetkellä kaksi ihmistä.Göran Gester

Esbladan kylän hylätty ja myynnissä oleva osa on raunioina tiheän kasvillisuuden peitossa. Paikkaa on ryöstelty, ja talojen seinät ja katot ovat romahtaneet.

– Tässä oli keskusaukio, Fafian sanoo kahlatessaan vyötäisille asti ulottuvassa ruohikossa.

Kirkko asuinrakennuksineen kuuluu hiippakunnalle, eikä se ole myynnissä. Asuinrakennuksessa asuu Maite Martinez aviomiehensä kanssa. Pariskunta on seurannut, kuinka Esbladan kylästä kiinnostuneita ostajia on tullut ja mennyt vuosien saatossa.

– Rauniotalot maineen myytiin jo kertaalleen Espanjan kiinteistöbuumin aikana, kun tonttimaan hinnat olivat pilvissä, rouva Martinez kertoo.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sitten ostajalle "tuli kai talousvaikeuksia", Martinez arvelee.

Lopulta rauniokylä päätyi pankille. Nyt Esbladan kylälle on löytynyt uusi ostaja.

Kiinteistövälittäjä Elvira Fafianin mukaan paikan aikoo ostaa joukko nuoria espanjalaisia perheitä, jotka ovat perustaneet osuuskunnan. Perheet haluavat Fafianin mukaan elää vaihtoehtoisesti ja viljellä Esbladassa maata.

Hintapyyntö alueesta oli 280 000 euroa. Fafian ei kerro lopullista hintaa, mutta tiettävästi se on tingitty noin 200 000 euroon.

Päälle tulevat velvoitteet, sillä ostaja on luvannut jälleenrakentaa kylän perinteisellä tyylillä. Sen hinnaksi on laskettu runsas miljoona euroa, Fafian sanoo.

Esbladan kunnostaminen nieleekin varmasti rahaa: useimpien talojen katot ovat romahtaneet, monien rakennusten seinätkin ovat enää vain osittain pystyssä. Kattoparrut retkottavat katkeamaisillaan ja tiheä kasvullisuus on vallannut rauniot kuin viidakkoon kadonneen sivilisaation.

Ostajat eivät halua kommentoida kauppoja, koska itse kauppakirjaa ei ole toistaiseksi allekirjoitettu. Vieläkin puuttuu joku vahvistus tonttien rajoista.

Uuden ostajan löytäminen Esbladalle vei useamman vuoden.

– Helpottaa myyntiä, kun on vain yksi omistaja, Elvira Fafian sanoo.

Kylien myyminen ei ole aina suinkaan mutkatonta, sillä omistajat saattavat riidellä alueen omistussuhteista. Taustat on siis aina varmistettava ennen kauppaa.

Nainen nojaa kädellään aitaan. Maite Martinez  asuu miehensä kanssa Esbladan kylässä. Lähitulevaisuudessa kylään voi muuttaa nuoria perheitä.
Maite Martinez asuu miehensä kanssa Esbladassa. He ovat kylän ainoat asukkaat. Göran Gester

Kaikkein halvimpia ovat syrjäiset kylät, joiden hinnat ovat vain kymmeniä tuhansia euroja. Talojen ja maiden omistajia joutuu etsiskelemään, ja heidän kaikkien on suostuttava myyntiin.

– Autiokylien myynti on työlästä, ja välityspalkkio usein olematon, Fafian myöntää.

Tosin hänen myyntilistoillaan on myös useita jo turismia varten kunnostettuja kyliä ja muita kohteita, joiden hinnat liikkuvat miljoonissa.

Esimerkiksi Espanjan eteläosassa Huelvan seudulla on tarjolla hylätty kaivoskylä, josta pyydetään runsaat kaksi miljoonaa euroa, sillä sen maille mahtuisi vaikka golfkenttä.

Rauniotalo sisältä kuvattuna. Vanhan kylän kauppa tuo velvoitteita ostajalle, jonka on usein sitouduttava kunnostukseen.
Vanhan kylän kauppa tuo velvoitteita ostajalle, jonka on usein sitouduttava kunnostukseen.Göran Gester

Fafian on itse kotoisin maaseudulta Atlantin puoleisesta Espanjasta Galiciasta. Siellä kyliä on tyhjillään erityisen paljon.

Hän kertoo saaneensa idean kokonaisten kylien myyntiin juuri kotiseudullaan nähtyään, miten vanhusten yksittäiset omaisuudet autioituvissa kylissä ovat jääneet arvottomiksi. Myyntiarvoa syntyy yhdistämällä kylän talot ja maat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Espanjan talouskriisin takia entistä useammat perilliset ovat halunneet viime vuosina myydä omaisuutta syrjäseuduilta, sillä ihmisiä painavat työttömyys ja asuntovelat. Monet ovat halukkaita saamaan edes jonkinlaista tuottoa sukulaisiltaan jääneistä omistuksista.

Punainen auto vanhan kirkon edessä. Esbladan yhä toiminnassa oleva kirkko on alkujaan 1300-luvulta.
Esbladan yhä toiminnassa oleva kirkko on alkujaan 1300-luvulta.Göran Gester

Kylien kauppaaminen on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Ostajia on tullut muun muassa Sveitsistä, Ranskasta ja Britanniasta. Oma kylä Espanjan auringossa kiinnostaa Kiinaa myöten.

Fafian on saanut kyselyitä myös Suomesta, ja yhdet kaupat ovat toteutuneet suomalaisostajan kanssa.

Fafian ei halua esitellä tarkemmin asiakkaitaan ja väistää kysymyksen siitä, montako kylää vuodessa menee kaupaksi.

Hän kuitenkin tarkentaa, että ssein ostaja on ulkomaalainen, mutta myös kotimaisia löytyy. EU-kansalainen voi ostaa kylän ja maa-alueet Espanjasta samoin ehdoin kuin espanjalainenkin.

Esbladan myynnistä Fafian puhuu mielellään.

– Tänne tulee taas elämää. Ostajat ovat nuoria ihmisiä, jotka haluavat kunnostaa tämän kylän, hän kertoo innoissaan vanhuksille, jotka tulevat käymään Esbladan 1300-luvulta periytyvässä kirkossa.

Lähistöllä asuvat 80-vuotiaat vanhukset nyökkäilevät kohteliaasti, mutta sanovat sitten, että "eivät nuoret täällä enää pysy".

– Ne tahtovat kaupunkeihin pitämään hauskaa, yksi vanhuksista naureskelee.

Heidän omat lapsensa kyllä ovat jääneet kotiseudulle, tosin hekin ovat muuttaneet läheiseen isompaan kaupunkiin.

– Kun siellä ovat ne koulutkin.

Koira ulko-oven vieressä. Esbladan ainoiden asukkaiden Martinezien lisäksi kylään saattaa muuttaa lähitulevaisuudessa nuoria perheitä.
Esbladan ainoiden asukkaiden Martinezien lisäksi kylään saattaa muuttaa lähitulevaisuudessa nuoria perheitä.Göran Gester
Lue seuraavaksi