Iittalan vastaanottokeskus suljettiin: Asukkaat olisivat halunneet jäädä

Vastaanottokeskuksia suljetaan ja turvapaikanhakijoita siirretään toisiin keskuksiin. Majoituspaikkoja vähentämällä saadaan miljoonien eurojen säästöt. Iittalan vastaanottokeskus on yksi lakkautetuista.

turvapaikanhakijat
Kolme miestä siirtää lapsen sänkyä kuljetusauton kyytiin.
Yle

Iittalan vastaanottokeskuksen pihassa kannetaan lastensänkyä, matkalaukkuja ja laatikoita muuttoautoon. Keskus tyhjenee tavaroista, asukkaista ja työntekijöistä.

– Lähden nyt Hämeenlinnaan, koska keskus suljetaan. On ollut hieno kokemus asua täällä viimeiset kolme kuukautta, sanoo nigerialainen Osawe Monday.

Osawen ja irakilaisen Aikhafaji Adnan Allawi Mohammedin perheet ovat talon viimeiset asukkaat. Oleskelulupapäätöksiä odotellessa heistä ehti tulla hyviä ystäviä.

Tämän paikan sulkeminen on kova isku.

Aikhafaji Adnan Allawi Mohammed

– Tämän paikan sulkeminen on kova isku, Akhafaji sanoo.

Hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja kotoisin Bagdadista. Aikhafaji muutti Iittalaan viime lokakuussa ja osaa jo puhua suomea.

– Minulle tulee ikävä tätä paikkaa ja jokaista ihmistä. Jään kaipaamaan myös SPR:n työntekijöitä sekä hyvin aktiivisia vapaaehtoisia.

”He joutuvat taas siirtymään tuntemattomaan”

Iittalan vastaanottokeskus perustettiin viime lokakuussa keskellä kiireisintä maahanmuuttajaruuhkaa. 130 majoituspaikan keskuksessa asui turvapaikanhakijoita muun muassa Somaliasta, Afganistanista, Nigeriasta, Irakista ja Syyriasta.

Hiukan olen haikein mielin. Tämä on ollut kuin yksi iso perhe.

Martti Kutilainen

– Tähän muuttoon on jo tottunut, mutta hiukan olen haikein mielin. Tämä on ollut kuin yksi iso perhe. Oikein mukava työpaikka, pohtii keskuksessa ohjaajana työskentelevä Martti Kutilainen.

Osalla työntekijöistä työt päättyvät ja osa jatkaa muissa keskuksissa.

Asukkaille on etsitty uusi koti Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista.

– Aluksi ihmisiä harmitti, mikä on ymmärrettävää. He joutuvat taas siirtymään tuntemattomaan. Vastaanottokeskuksen elämä vain on sellaista, että välillä tyhjennetään ja välillä aloitetaan uusia keskuksia, kertoo Iittalan vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Kim Malmström.

Iittalassa yhteiselo paikkakuntalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä on sujunut sopuisasti.

Paikkakunta ja yhteisö ovat tosi hyvin ottaneet vastaan.

Kim Malmström

– Paikkakunta ja yhteisö ovat tosi hyvin ottaneet vastaan. Pientä kipuiluahan on aina, mutta hyökkäyksiä ei todellakaan ole ollut puolin eikä toisin, Malmström lisää.

"Valtion täytyy säästää kustannuksissa"

Maahanmuuttovirasto lakkauttaa tänä vuonna kymmeniä keskuksia ja alaikäisyksikköjä. Heinäkuussa lopetetaan vastaanottokeskus Hyvinkäällä, elokuussa Kutomotie Helsingissä ja Vihdin keskus syyskuussa.

Suurin osa lakkautettavista sulkee ovensa loppuvuodesta.

Majoituspaikat vähenevät tänä vuonna 16 tuhannella. Toimenpitein säästetään 60-70 miljoonaa euroa.

– On surullista, että Iittalan keskus suljetaan ja joudumme lähtemään. Ymmärrän sen kuitenkin, koska turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt. Valtion täytyy säästää kustannuksissa ja keskusten täytyy toimia tehokkaasti, Osawe Monday sanoo.