Kultajahti Joutsassa jatkuu – "Ymmärrettävästi paikallisia kiinnostaa, mihin tämä voi johtaa"

Joutsan Harjujärvensuon kallioperäkairauksissa on löytynyt sen verran kultaa, että Geologian tutkimuskeskus saattaa jatkaa esiintymän tutkimuksia.

luonto
Kairausnäyte Joutsan kullanetsinnästä.
Kairausnäyte Joutsan kullanetsinnästä.Titta Puurunen / Yle

Geologian tutkimuskeskus löysi maastotutkimuksissa viime syksynä Joutsasta kultapitoisia lohkareita, joiden perusteella päätettiin tehdä tarkempia tutkimuksia ja koekairauksia.

– Tehtiin mittauksia ja niiden perustella suunniteltiin kallioperäkairauksia ja nyt on kairattu ja kivet analysoitu ja lohkareiden lähtöpaikan voidaan katsoa selvinneen, kertoo Geologian tutkimuskeskuksesta geologi Perttu Mikkola.

Kultamalmista ruvetaan puhumaan, jos tonnissa kiveä on 4-5 grammaa kultaa.

Perttu Mikkola, geologi

Varsinaista, niin sanottua malmilävistystä kallioperästä ei löytynyt, mutta kullan pitoisuudet ovat sadan metrin levyisellä alueella koholla.

Enimmillään kevään kairauksissa kultaa löytyi neljä ja puoli grammaa tonnissa kiveä. Mikkolan mukaan köyhemmissä kaivoksissa kullan pitoisuus on viiden gramman luokkaa tonnissa.

Harjujärvensuon löytö on rakenteeltaan samanalainen kuin jo ennestään tunnettu Luhangan Tammijärven malmiaihe.

– Tuo neljä ja puoli grammaa on loppujen lopuksi hyvin vähän, mutta kultamalmista ruvetaan puhumaan, jos tonnissa kiveä on neljästä viiteen grammaa kultaa, mutta jotta se oikeasti alkaisi olla mielenkiintoista, niin sitä pitäisi olla todella isolla alueella, miljoonia tonneja kiveä ja siinä vaiheessa ei nyt vielä olla.

Harjujärvensuon kairakappaleista ei kultaa paljaalla silmällä erota.

– Se on siellä niin pieninä hitusina tai toisten mineraalien kiteissä, ettei siitä ole paljaalla silmällä nähtäväksi.

Jatkotutkimuksista ei ole vielä päätetty

Mikkola kertoo, että Geologian tutkimuslaitoksella on Joutsan kultaesiintymän suhteen vielä mietintämyssy päässä.

– Kesälomien jälkeen katsotaan jatkammeko tutkimuksia ja kairataanko lisää. Kultapitoisuus löytyi sieltä kalliosta, mutta koska se ei ole aivan hirvittävän korkea, niin täytyy katsoa jatkammeko vai pistetäänkö asia jäähylle.

Ymmärrettävästi tämä paikallisia ihmisiä kiinnostaa.

Perttu Mikkola, geologi

Mikkola arvioi, että kultapitoisuus on kuitenkin sen verran hyvä, että joku tulee esiintymää tulevaisuudessa tutkimaan. Jo miljoonia vuosia kalliossa olleella malmilla on aikaa odottaa. Kulta ei kalliosta karkaa.

– Sen verran hyvä pitoisuus on, että jos me emme tutkimuksia tässä vaiheessa jatka, niin seuraavan kerran, kun kullan hinta nousee vähänkään enemmän, niin joku muu käy tutkimuksia jatkamassa, toteaa Mikkola.

Onko kultakaivoksen avaaminen Joutsaan siis mahdollista?

– Ei se mahdotonta ole, mutta vielä ei ole sellaisia lävistyksiä kairasydämissä, että siitä tarvitsisi kauhean isolla äänellä ruveta puhumaan. Geologian tutkimuskeskuksen perushommahan on, että yritämme osoittaa, että jostain olisi mahdollista löytää taloudellisesti mielenkiintoisia esiintymiä.

Mikäli Geologian tutkimuskeskus päätyy vielä jatkotutkimuksia Joutsassa tekemään, niin se järjestää Leivonmäellä tupaillan syksyllä tai alkutalvesta.

– Ymmärrettävästi tämä paikallisia ihmisiä kiinnostaa, että mitä sieltä on löydetty, mitä on tehty, mitä tullaan tekemään ja mihin tämä voi johtaa, sanoo Mikkola.

Tähänastisia tutkimuksia on tehty yksityisillä mailla ja maanomistajien luvalla. Mikkolan mukaan he ovat suhtautuneet selvityksiin myönteisesti.

Perttu Mikkolaa haastatteli Terhi Pirilä-Porvali