Hyppää sisältöön

Teollinen vallankumous muutti perhosen mustaksi – ilmansaasteiden väheneminen vaalensi sen uudelleen

Liverpoolin yliopiston tutkijat uskovat ajoittaneensa geenimuunnoksen jopa vuoden tarkkuudella.

Uutisvideot: Miten koivumittariperhosesta tuli musta?
Uutisvideot: Miten koivumittariperhosesta tuli musta?

Tutkijat ovat selvittäneet Britannian teollisen vallankumouksen tummentaman yöperhosen, koivumittarin, geenimuutosten taustoja.

Koivumittarin siivet olivat 1800-luvun alkuun asti vaaleat, mutta vähitellen musta versio voitti alaa ja yleistyi teollisuuden – ja saastumisen – myötä.

Liverpoolin yliopistossa valmistuneen tutkimuksen mukaan koivumittarin geenimuunnos on ajoitettavissa vuosille 1800–1830, ja todennäköisemmin vuodelle 1819.

Biologi Ilik Saccherin mukaan mustat muodot alkoivat yleistyä suur-Manchesterin alueella vuodesta 1848 lähtien. Vuosisadan vaihteeseen mennessä tumma muoto oli syrjäyttänyt vaalean kaikkialla Britannian teollistuneilla alueilla.

Saccherin työryhmä löysi koivumittarilta "hyppivän geenin", jonka se uskoo aiheutteen tummenemisen. "Hyppivä geeni" on kappale DNA:ta, joka siirtyy eliön perimässä paikasta toiseen.

Koivumittarit olivat aikoinaan vaaleita, koska ne viihtyivät koivuissa, joiden rungoissa oli valkoista jäkälää. Jo tuolloin syntyi tummia koivumittareita, mutta ne joutuivat yleensä saalistajien suihin. Teollistumisen myötä jäkälä kävi harvinaiseksi ja hiilipöly peitti puiden runkoja. Kehitys toisin sanoen suosi mustia koivumittareita.

Tällaiselle kehitykselle on olemassa oma nimensäkin: teollisuusmelanismi.

Koivumittarin tarina ei kuitenkaan päättynyt perhosen lopullisen tummenemiseen, vaan Britannian parlamentin säädettyä kaksikin lakia, joissa rajoitettiin ilman saastuttamista, on kelkka taas kääntynyt.

1950-luvun jälkeen ympäristö on vaalentunut, musta koivumittari harvinaistunut ja perhosen vaalea lajityyppi elpynyt.

.
.