1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuivan heinän korjuu tyssäsi sateisiin – nurmet ja viljakasvustot kiittävät sateista

Kaakkois-Suomessa jopa puolet heinäsadosta odottaa korjuuta pystyssä. Korjuuta odottava heinä kuitenkin vanhenee koko ajan, joten sen ravintoarvo jää normaalia heikommaksi. Sateet ja viilentynyt sää ovat eduksi monen viljelykasvin kehitykselle. Etenkin nurmet kaipasivat kipeästi vettä.

viljakasvit
Timotei
Raine Martikainen / Yle

Runsaat sateet ovat keskeyttäneet kuivan heinän korjuun Kaakkois-Suomessa.

Kasvintuotantoasiantuntija Asko Laapas Pro Agria Kaakkois-Suomesta kertoo, että jopa puolet heinäsadosta odottaa korjuuta pystyssä.

– Viime viikolla niitetty heinä saatiin viikonloppuun mennessä korjattua kohtuulaatuisena hyvässä poutasäässä, joten luokona heinää ei makaa sateessa. Korjuuta odottava heinä kuitenkin vanhenee koko ajan, joten sen ravintoarvo jää normaalia heikommaksi, Laapas toteaa.

Nurmi ja viljat kiittävät vedestä

Viikonvaihteessa alkaneet sateet ja viilentynyt sää ovat eduksi monen viljelykasvin kehitykselle. Etenkin nurmet kaipasivat kipeästi vettä ensimmäisen säilörehusadon korjaamisen jälkeen.

Lämpötilan lasku puolestaan ehkäisee kasvitautien ja -tuholaisten haittoja.

Pro Agriasta kerrotaan, että paikoin vettä on tullut jo liikaakin, mutta pääsääntöisesti sääolot ovat nyt myönteiset viljakasvien kasvulle.

– Mikäli runsaat sateet jatkuvat, maaperä voi paikoin lakata imemästä vettä. Silloin riskinä on kasvustojen juurien hapenpuute, Asko Laapas sanoo.

Lue seuraavaksi