Kotikäyttöisiä punkkitestejä eivät suosittele lääkärit eivätkä apteekit – "Testeistä tulee vain ahdistusta ja huolta"

Infektiolääkärin mielestä ihmisten ei kannattaisi turvautua apteekissa myytäviin punkkitesteihin. Testien oikeanlainen tulkitseminen vaatisi ammattilaisen perehtymistä. Myös aiemmin ihmiseen jääneet vasta-aineet voivat hämätä testitulosta.

terveys
Punkki kiinnittyneenä ihmisen iholle.
Antti Heikinmatti / Yle

Pahin punkkiaika on nyt heinäkuusta pitkälle syksyyn. Punkinpuremasta säikähtäneet saattavat turvautua apteekeissa myytäviin punkkitesteihin, joilla selvitetään borrelioositartuntoja.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen ei näe kotikäyttöisille testeille mitään tarvetta. Hän kehottaa borrelioositartuntaa epäilevien ottavan yhteyttä lääkäriin.

– Varsinkin borrelioosin tutkimisessa on monimutkaista diagnostiikkaa, ja se vaatii asiaan perehtymistä, Suomalainen sanoo.

– Henkilö on saattanut sairastaan joskus borrelioosin, joka on parantunut itsestään. Siitä jää ihmiseen vasta-aineita, jotka näkyvät testissä, mutta niillä ei ole mitään tekemistä uusien oireiden kanssa.

Suomalainen on huolissaan myös testeistä, joissa lähetetään itse ulkomaille näytteitä. Niissä kun ei voi olla varma, kuinka pätevistä tuloksista on kyse.

– Tällaisista testeistä tulee ihmisille vain ahdistusta ja huolta.

Kotitesteissä tutkitaan punkkia tai omaa tartuntaa

Kotikäyttöisiä punkkitestejä on kahdenlaisia. Toisessa henkilö ottaa sormenpäästään verinäytteen, josta todennetaan vasta-aineita borrelia-bakteerille.

Toisessa testissä punkista selvitetään, kantaako se borrelia-bakteeria. Valmistaja lupaa testille 98 prosentin varmuuden. Tulos ei välttämättä tarkoita, että se olisi tarttunut ihmiseen.

Lappeenrannan apteekeista kerrotaan, ettei kotikäyttöisiä punkkitestejä juuri kysellä, eikä niitä myydäkään joka paikassa. Farmaseutti Susanna Launonen Lappeenrannan keskusapteekista kertoo, että testeihin tulee suhtautua varauksella.

Osaava terveyskeskushenkilökunta ehkäisee turhia testejä

Etelä-Karjalassa borrelioosin toteamisessa on menty merkittävästi eteenpäin. Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan terveyskeskuslääkärit tunnistavat nykyään ihoborrelioosin erinomaisesti.

Näin pitkälle edenneet borrelioosit ovat vähenneet, kun ne pystytään hoitamaan jo alkuvaiheessa.

– Viisi vuotta sitten tehtiin 120 laboratoriolöydöstä borrelioosista. Tänä vuonna on tehty vain 20 vasta-ainepostiivista borrelioosilöytöä.

– Silloin vasta-ainetestejä tehtiin väärin, ja niistä haettiin vääriä asioita. Nyt vasta-ainetesteihin turvaudutaan vähemmän, koska borrelioosin varhaisvaiheet tunnistetaan ajoissa, Suomalainen sanoo.

Varhaisvaiheen borrelioosi paranee usein antibiooteilla.

Suomalainen näkee, että ihmisten punkkitietoisuus on kasvanut viime vuosien aikana ja pahin panikointi puutiaisaivokuumestakin on takana päin.