1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kierot huijarit liikkeellä – lasku on aito, tilinumero on vaihdettu

Huijarit ovat keksineet todella ovelan tavan höynäyttää laskujen maksajia. Postilaatikosta varastettuihin aitoihin laskuihin on vaihdettu uudet tili- ja viitenumerot. Näin maksajan on vaikea huomata tulleensa huijatuksi.

Kuva: Yle

Harva osaa odottaa laskua postilaatikkoonsa tiettynä päivänä. Monelle onkin käynyt tänä kesänä niin, että lasku on ehditty varastaa postilaatikosta ennen sen tyhjentämistä. Tässä välissä laskuun on vaihdettu uudet tili- ja viitenumerot ja lasku on palautettu laatikkoon. Näin täysin aidolta näyttävä lasku menee helposti läpi tarkankin laskunmaksajan seulan.

Esimerkiksi Satakunnan Yrittäjät on julkisesti varoitellut jäseniään huijareista.

– Näitä tapauksia on tullut alkukesän aikana esiin useampia, kertoo toimitusjohtaja Markku Kivinen.

Kivisen mukaan huijausta ei huomaa ilman erityistä tarkkaavaisuutta.

– Jos laskuttajalta on tullut laskuja myös aiemmin, voi tarkastaa onko tilinumero pysynyt samana. Kannattaa myös katsoa minkälaisessa kirjekuoressa lasku on tullut. Ehkä yrityksen kuori on vaihdettu matkalla tyhjään kuoreen.

Laskuja kaapattu useilta palveluntuottajilta

Huijatuksi tulleilla tai asiaa tutkivilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, missä vaiheessa postin jakelua laskujen kaappaus on tehty. Käyntejä postilaatikoilla voidaan vasta epäillä. Esimerkiksi Tampereella laskuja on aiemmin varastettu jo Postin kirjelaatikosta ennen niiden jakelua.

– Poliisi tutkii asiaa ja samalla käsitellään myös vastuukysymykset. Laskuja on kaapattu useilta palveluntuottajilta. Jos huijauksen tekijää ei tavoiteta, ei vielä tiedetä kuka vastaa väärälle tilille menneistä maksuista, Markku Kivinen kertoo.

Lounais-Suomen poliisi on vaitonainen tutkinnasta. Tapaukset ovat vasta tulleet käsittelyyn.