Puistokirppari ei tarvitse paperisotaa – useimmiten yksi lupa riittää

Omalla pihalla pidetystä peruskirpparista ei tarvitse täyttää minkäänlaisia kuponkeja. Mutta, entäpä jos haluatkin järjestää vaikkapa kymmenen kaverisi kanssa lähipuistoon yhteisen kirpputorin? Poliisin mukaan määrätyin edellytyksin tästäkin selviää ilman erityisiä lupia.

Kuva: Yle

 Esimerkiksi naapuruston tai kaveripiirin yhdessä pystyyn panema, ylimääräistä tavaraa myyvä pienimuotoinen kirpputori ei lupia kaipaa.

– Jos se on esimerkiksi puistossa eikä kadulla haittaamassa liikennettä tai yleistä järjestystä, siitä ei ole vaadittu mitään ilmoitusta, sanoo lupa-asiamies Laura Kallio Pohjanmaan poliisista. Puistoon riittää maanomistajan, eli kaupungin lupa.

Hänen mukaansa markkinatyyliset tapahtumat, joissa joudutaan sulkemaan katuja, ovat jo asia erikseen. Jos tapahtumassa soitetaan musiikkia tai myydään elintarvikkeita, lupia edellyttävät muun muassa Teosto ja terveysviranomaiset.

Lupa-asiamies Laura Kallio kuitenkin muistuttaa, että jos tapahtumasta ilmoitellaan ja pyritään haalimaan suurempi joukko kasaan, viranomaiset alkavat vaatia järjestäjiltä papereita.

– Jos tapahtumaan on odotettavissa samanaikaisesti  enemmän kuin 200 henkeä, järjestäjän täytyy tehdä pelastussuunnitelma pelastuslaitokselle. Siinähän joudutaan miettimään myös se, tarvitaanko järjestyksenvalvojia.