Solidaarisuus-sankari moittii Puolan vanhoillista nykyhallitusta − ja sanoo vielä syrjäyttävänsä sen

Puolan demokratialiikkeen legendaarinen johtaja Lech Wałęsa on huolestunut maansa nykytilasta. Hän syyttää maan uutta hallitusta populismista, mutta katsoo, että hallituksella on myös oikeus toteuttaa politiikkansa.

Ulkomaat
Lech Wałęsa
Lech WałęsaDan Ekholm / Yle

Solidaarisuus-liikkeen entinen johtaja, Nobelin rauhanpalkinnollakin palkittu Lech Wałęsa istuu toimistossaan ja ihmettelee maansa nykymenoa.

− En pidä siitä, mitä Puolassa tapahtuu. Itse kannatan vallan kolmijakoa, jota meilläkin aiemmin noudatettiin. Mutta puolueella, joka voitti viime vaalit, on eri käsitys asiasta. Onko se hyvä? Ei, mutta heillä on oikeus toteuttaa se.

Hän viittaa vallan kolmijako-oppiin, jonka mukaan lainsäädäntövalta, hallitus ja tuomioistuimet pidetään erillään, niin kuin länsimaisessa demokratiassa on tapana.

Puolan nykyinen hallitus, jota johtaa äärivanhoillinen Laki ja oikeus -puolue, on kuitenkin puuttunut perustuslakituomioistuimen toimintaan. Tuomioistuimen päätökset eivät myöskään ole enää julkisia.

Perustuslakituomioistuimen asemasta, jäsenistä ja toimintatavoista riidellään.
Perustuslakituomioistuimen asemasta, jäsenistä ja toimintatavoista riidellään.Dan Ekholm / Yle

Tuomioistuin tulilinjalla

Hallitus teki talvella perustuslakiin lisäyksen, jolla muutettiin perustuslakituomioistuimen toimintatapoja. Sen mukaan tuomareiden yksinkertainen enemmistö ei enää riitä päätöksenteossa, vaan tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Tuomioistuimen toimintaa hidastettiin. Se saa tutkia juttuja vasta puolen vuoden jälkeen. Aikaisemmin tuomioistuin pystyi käsittelemään poliitikkojen päätöksiä jo kaksi viikkoa päätöksen jälkeen.

Presidentti Andrzej Duda (Laki ja oikeus -puolue) ei myöskään vahvistanut edellisen hallituksen tuomarinimityksiä. Sen sijaan uusi hallitus nimitti omia tuomareitaan tilalle. Tällä tavalla se halusi vähentää edellisen hallituksen nimittämien tuomareiden valtaa.

Puolan syyttäjälaitos on siirretty oikeusministerin alaisuuteen, ja oppositio pelkää, että tulossa on poliittisesti motivoituja oikeudenkäyntejä.

− Minulle ja oppositiolle tilanne on hankala. Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit, joten heillä on oikeus tehdä muutoksia. He ovat populistisesti luvanneet yhtä jos toista, ja heillä on kansan syvien rivien kannatus. Meidän pitää vain odottaa, kunnes populismi ei enää toimi, Lech Wałęsa sanoo.

115 euron lapsilisä

Laki ja oikeus -puolue lupasi vaalikampanjassaan parantaa lapsiperheiden asemaa. Näin se on hallituksessa tehnytkin. Puolassa maksetaan nykyisin 500 zlotya (noin 115 euroa) lapsilisää. Puolalaisten nettopalkka on keskimäärin 705 euroa kuukaudessa.

Puolue ajaa vasemmistolaista sosiaalipolitiikkaa, mutta muissa kysymyksissä puolue on hyvin vanhoillinen ja isänmaallinen.

Moni pelkää esimerkiksi, että Puolan valmiiksi tiukoja aborttisääntöjä tiukennetaan entisestään. Abortin vastustajat ajavat täysikieltoa, myös silloin kuin nainen on raiskattu. Kesäkuussa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään aborttisääntöjen tiukentamista vastaan.

Aleksandra Różdżyńska puolustaa naisten oikeutta aborttiin.
Aleksandra Różdżyńska puolustaa naisten oikeutta aborttiin.Dan Ekholm / Yle

− Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että naisten oikeudet ovat uhattuina, mielenosoittaja Alexandra R. sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että abortti kielletään kokonaan.

− Puolassa rajoitetaan seulontatutkimuksia, jälkiehkäisypillerit on vedetty pois apteekeista, on tullut erilaisia rajoituksia, Alexandra R. kuvailee naisten aseman kehitystä.

EU-komissio tarkkailee

EU on huolestunut Puolan oikeusvaltiokehityksestä, ja EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans on vaatinut Puolaa turvaamaan oikeusvaltion periaatteet.

− Meitä huolestuttaa perustuslakituomioistuimen – Puolan korkeimman oikeuden – kokoonpano, kysymys sen päätösten julkisuudesta, sekä se, miten päätöksiä noudatetaan, Timmermans sanoi kesäkuussa. Komissio varoitti tuolloin Puolaa oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta.

Puolan uusi hallitus puolustautuu sillä, että puolueella on enemmistö parlamentissa.

Oikeusministerin tiedottaja Sebastian Kaleta puolustaa hallituksen toimia.
Oikeusministerin tiedottaja Sebastian Kaleta puolustaa hallituksen toimia.Dan Ekholm / Yle

− Asia jakaa puolalaisten mielipiteitä. Toiset haluavat komission puuttuvan Puolan sisäisiin asioihin. Mutta puolalaisten valtaenemmistö katsoo demokratian toimivan hyvin, oikeusministerin poliittinen avustaja Sebastian Kaleta sanoo.

Hänen mielestään Puolan lehdistö on vapaa, eikä kokoontumisvapautta ole rajoitettu.

− Puolalaisten enemmistö pitää komission huolta liioiteltuna, Kaleta linjaa.

Timmermansin mukaan komissio ei sekaannu Puolan sisäpolitiikkaan.

− Komissio ei aio eikä halua sekaantua Puolassa käytävään keskusteluun. Se on Puolan poliitikkojen asia, ei Euroopan komission. Meidän tehtäviimme kuuluu vaalia oikeusvaltioperiaatteita sopimusten mukaisesti, Timmermans totesi kesäkuussa.

Kysymys Puolassa kuuluu, miten pitkälle vaalit voittanut puolue voi mennä valtapyrkimyksissään.

− Puolue, jolla on enemmistö parlamentissa, toimii tietenkin perustuslain puitteissa. Näin nykyhallitus tekeekin, aivan kuten edeltäjänsäkin, Sebastian Kaleta vakuuttaa.

Lech Wałęsa oli etusivun kansikuvassa 1980-luvulla länsimaissa.
Lech Wałęsa oli etusivun kansikuvassa 1980-luvulla länsimaissa.Dan Ekholm / Yle

Tekikö Wałęsa yhteistyötä kommunistien kanssa?

Vapaustaistelija Lech Wałęsa on vaisumpi kuin aiemmin. Häntä epäillään yhteistyöstä kommunistien turvallisuuspoliisin kanssa 70-luvulla. Asia nousi esiin viime talvena, sen jälkeen kun uusi hallitus oli tullut valtaan.

− Se kaikki on tietysti valhetta. 1970- ja 1980-luvuilla vaihtoehtoja oli kaksi. Saattoi joko kääntää selkänsä kommunismille tai sitten minun laillani hakeutua keskusteluyhteyteen. Valintani osoittautui oikeaksi, Lech Wałęsa sanoo.

Hän väittää, että Puolalle olisi käynyt kuten Ukrainalle, jos hän olisi toiminut syytösten mukaisesti.

− Vastustajani tietävät, etten hyväksy puolalaisten saavutusten hävittämistä. En hyväksy tätä politiikkaa, Lech Wałęsa sanoo.

72-vuotiaan presidentin uho ei vielä ole täysin laantunut. Itseluottamus ja pelottomuus, jotka muuttivat Puolaa ja maailmaa, ovat edelleen läsnä.

− Uskon, että lopulta voitan. Johdan taistelua ja syrjäytän heidät vallasta. He odottavat sitä. Siksi he taistelevat minua vastaan kaikin keinoin, Lech Wałęsa sanoo.

Solidaarisuus-liike toimi maan alla, ohessa kellaritilojen salainen lehtipaino, joka on esillä Gdanskin solidaarisuus-museossa.
Solidaarisuus-liike toimi maan alla, ohessa kellaritilojen salainen lehtipaino, joka on esillä Gdanskin solidaarisuus-museossa.Dan Ekholm / Yle

”Taas taistellaan vapauden puolesta”

Täysin yksin Wałęsa ei tietenkään Puolaa muuttanut. Solidaarisuus-liikkeen vahvoja naisia oli raitiovaununkuljettaja Henryka Krzywonos, joka pysäytti vaununsa ja lakkoili telakkatyöläisten tueksi.

− En olisi uskonut, että joudumme taas kerran taistelemaan vapauden puolesta, Krzywonos.

Hän osoittaa sormella vanhaa kuvaa, missä hän istuu Wałęsan ja muun Solidaarisuusväen vieressä. Hän sai aikoinaan keskenmenon kun kommunistien turvallisuuspoliisi teki väkivaltaisen kotietsinnän. Krzywonos ei pelkää konflikteja.

Henryka Krzywonos
Henryka KrzywonosDan Ekholm / Yle

− Olen lapsesta asti ollut taistelija. Ei tunnu hyvältä kun meiltä viedään vapaus, kun meitä voidaan kuunnella salaa, kun meidät voidaan murskata, Krzywonos sanoo.

Hän viittaa uuteen kiisteltyyn terrorismilakiin, joka on juuri astunut voimaan.

− Joskus kommunismin aikaan sanottiin, että 'osoita minulle henkilö, minä kyllä löydän pykälän, jonka nojalla häntä voidaan syyttää'. Nyt olemme palaamassa niihin aikoihin, ja kuten muutkin puolalaiset, minä pelkään, Krzywonos sanoo.