1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Inhoatko hyttysiä? – Tässä 10 vielä inhottavampaa ötökkää

Suurin osa maailman tunnetuista yli miljoonasta hyönteislajista on ihmiselle vaarattomia, mutta hyönteismaailmasta löytyy myös lajeja, joiden rinnalla kotoisat hyttysemme tuntuvat suorastaan lempeiltä. Listasimme niistä muutamia.

Ulkomaat
Kirppu mikroskoopissa kuvattuna.
Kirppu mikroskoopissa kuvattuna.REX / AOP

1. Luotimuurahainen

Luotimuurahaiset (siirryt toiseen palveluun)(Paraponera clavata)

Luotimuurahainen (Paraponera clavata).
Luotimuurahainen (Paraponera clavata).Hugh Lansdown / AOP

ovat maailman suurimpia muurahaisia. Ne voivat kasvaa jopa kahden senttimetrin pituisiksi.

Niiden pistoa on kuvattu jopa kivuliammaksi kaikista eläinten pistoista. Sen on kuvattu tuntuvan samalta kuin jos ihmiseen osuisi luoti. Toisen arvion mukaan pisto on 30 kertaa kivuliaampi kuin ampiaisen pisto. Kipu kestää jopa vuorokauden.

Luotimuurahaiset elävät Etelä-Amerikassa pääasiassa Nicaracuan, Hondurasin ja Paraguayn sademetsissä.

2. Kiiliäiset

Kiiliäiset eli saivartajat (Oestridae) _ovat loiskärpäsiä, jotka munivat munansa nisäkkääseen. Niitä tunnetaan noin 150 lajia, mutta ihmisessä loisii yksi, _Dermatobia hominis.

Sen toukat siirtyvät ihmisen ihon alle kärpäsen tai hyttysen välityksellä. Toukat syövät isännän kudosta useiden viikkojen ajan ja kasvavat runsaan kahden sentin mittaisiksi. Kehityksensä lopulla toukka poistuu itse ihmisestä.

Toukan liikehtimisen voi tuntea ihon alla. Loisiminen voi aiheuttaa tulehduksia.

_Dermatobia hominis _-lajia esiintyy Keski- ja Etelä-Amerikassa. Suomessa esiintyy muita kiiliäislajeja, kuten porokiiliäisiä.

3. Kirput

Kirput (siirryt toiseen palveluun)ovat ulkoloisia, jotka imevät nisäkkäiden ja lintujen verta.

Ihmiskirppu (Pulex irritans)
Ihmiskirppu (Pulex irritans)DEA PICTURE LIBRARY / AOP

Kirpun purema on punertava, voimakkaasti kutiava paukama, ja se voi johtaa tulehdukseen. Puremat esiintyvät yleensä jonossa.

Ihmiskirppu (siirryt toiseen palveluun)(Pulex irritans) on Suomessa harvinainen, (siirryt toiseen palveluun) mutta ihmisiä voivat purra myös koirien, kissojen, oravien ja lintujen kirput. Lintukirput purevat etenkin keväällä ja syksyllä. Maailmassa kirppuja tunnetaan noin 2 000 lajia.

4. Tulimuurahainen

Tulimuurahaisen (Solenopsis) pisto

Tulimuurahaisen
Tulimuurahaisen (Solenopsis).Ian Alexander / AOP

on kivulias ja pistokohtaan nousee rakkula, joka pysyy viikkoja. Tulimuurahaisen myrkky voi aiheuttaa iho-ongelmia ja allergisen reaktion.

Tulimuurahaiset hyökkäävät yleensä ryhmässä, jossa muurahaisten määrä voi vaihdella kymmenestä satoihin. Ne myös tuhoavat viljaa.

Tulimuurahaisia tunnetaan 285 lajia. Alun perin tulimuurahaisia tavattiin Etelä-Amerikassa, mutta laji on levinnyt sieltä muun muassa Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

5. Triatoma-luteet

Verta imevät _Triatoma-_suvun luteet levittävät ihmisiin alkueläimiä, jotka aiheuttavat Chagasin tautia. (siirryt toiseen palveluun) Ludetta nimitetään englanniksi myös muun muassa kissing bugiksi. Tämä johtuu siitä, että lude voi purra ihmistä huuleen tämän nukkuessa.

Tauti alkaa kuumeella ja imusolmukkeiden turpoamisella. Kun alkueläin on hakeutunut sydänlihakseen tai muuhun lihakseen, yleisoireet häviävät. Noin viisi prosenttia kuolee sydäntulehdukseen. Noin neljännekselle jää krooninen tulehdus, joka johtaa sydämen toimintavajaukseen ja rytmihäiriöihin.

Tautia esiintyy Väli- ja Etelä-Amerikassa. Siihen kuolee vuosittain noin 12 000 ihmistä.

6. Japanin jättiläisherhiläinen

Japanin jättiläisherhiläinen
Japanin jättiläisherhiläinen (Vespa mandarinia japonica).Brent Landreth / AOP

Japanin jättiläisherhiläinen (Vespa mandarinia japonica) on maailman suurin herhiläislaji. Hyönteinen voi kasvaa jopa viisisenttiseksi ja sen siipien kärkiväli voi olla kuusi senttiä.

Pisto on erittäin kivulias ja myrkky vaurioittaa uhrin kudoksia. Useamman herhiläisen pistoihin voi kuolla. Japanissa ne aiheuttavat vuosittain noin 40 kuolemaa.

Japanin jättiläisherhiläiset elävät noin 700 yksilön yhdyskunnissa.

7. Tsetsekärpäset

Tsetsekärpänen (Glossina).
Tsetsekärpänen (Glossina).AOP

Afrikassa elävät tsetsekärpäset (Glossina) ovat verta imeviä kärpäsiä. Ne levittävätTrypanosoma-siimaeliöitä, jotka aiheuttavat unitautia ihmisille ja naganatautia nautaeläimille ja hevosille.

Hoitamattomana tauti voi johtaa (siirryt toiseen palveluun) aivokuumeeseen ja kuolemaan.

Afrikkalaista unitautia esiintyy vain Saharan eteläpuolisella metsä- ja savannivyöhykkeellä.

8. Afrikkalaistunut mehiläinen

Tappajamehiläiseksikin (siirryt toiseen palveluun) kutsuttu afrikkalaistunut mehiläinen on afrikkalaisen mehiläisen (Apis mellifera scutellata) ja eurooppalaisten lajien risteymä. Se syntyi, kun Brasiliassa yritettiin 1950-luvulla jalostaa sinne paremmin sopivia mehiläisiä.

Se on yksi maailman aggressiivisimmista hyönteisistä, joka puolustaa pesäänsä hyvin herkästi suurella joukolla. Mehiläiset voivat seurata häätämäänsä tunkeilijaa jopa yli kilometrin matkan.

Ne hyökkäävät ryhmässä, johon voi kuulua satoja tai tuhansia yksilöitä. Ihmistä ne tähtäävät yleensä kasvoihin ja silmiin. Myrkky ei ole erityisen vaarallista, mutta suuri määrä pistoja voi johtaa kuolemaan.

Yhdyskuntaan voi kuulua jopa yli 80 000 mehiläistä.

Laji on levinnyt lähes koko Etelä-Amerikkaan sekä Pohjois-Amerikan eteläosiin.

9. Siafu-muurahaiset

Dorylus-suvun muurahaiset ovat pääasiassa Afrikassa eläviä vaeltajamuurahaisia, jotka elävät suuremmissa yhdyskunnissa kuin mitkään muut hyönteiset. Kussakin yhdyskunnassa voi olla jopa 22 miljoonaa jäsentä.

Muurahaiset liikkuvat suurina laumoina. Niiden hyökkäystä pakenevat jopa norsut, sillä ne pyrkivät tekemään lopun jokaisesta tielleen osuvasta eläimestä.

Muurahaislaji ei ole kuitenkaan erityisen nopea liikkumaan, ja enimmäkseen se syö hyönteisiä ja muita pienempiä eläimiä.

10. Malariasääski

Malariahyttynen.
Anopheles gambiae -malariahyttynen.Stephen Morrison / EPA

Maailman vaarallisin hyönteinen on malariasääski, sillä sen levittämän malarialoisen aiheuttama tauti tapaa vuosittain lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna todettiin yli 200 miljoonaa malariatapausta.

Hyttyset levittävät maailmalla myös muita tauteja, kuten denguekuumetta ja keltakuumetta.

Korjattu: 6.7. klo 13.20: Päivitetty malariakuolemien määrä viime vuoden lukuihin. Malariatartuntojen määrä on vähentynyt, (siirryt toiseen palveluun) ja aiempi tieto lähes miljoonasta vuosittaisesta kuolemasta oli vanhentunut.

Lue seuraavaksi