Ruotsin pääministeri esittää lakien tiukentamista festivaaliahdistelujen takia

Ruotsissa hallitus selvittää, miten seksuaaliseen häirintään liittyvää lainsäädäntöä voitaisiin tiukentaa.

Ulkomaat
Stefan Löfven
Stefan LöfvenFilippo Monteforte / AFP

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi tiistaina, että hallitus selvittää mahdollisuutta lakimuutoksiin kesäfestivaaleilla tapahtuneen seksuaalisen häirinnän takia.

Ruotsin televisio on raportoinut, että poliisi tutkii tällä hetkellä viittätoista raiskausepäilyä ja noin neljääkymmentä seksuaalisen häirinnän tapausta. Kaikki epäillyt tapaukset tapahtuivat kahden kesäfestivaalin yhteydessä Norrköpingissä ja Karlstadissa.

– Aiomme käydä läpi seksuaalirikoslainsäädännön. On tärkeää taata jatkossa, että poliisit, syyttäjät ja muut viranomaiset pystyvät paremmin selvittämään näitä rikoksia ja varmistamaan rikollisten tuomitsemisen, Löfven sanoi Ruotsin televisiolle.

Pääministeri puhui toimittajille Gotlannissa järjestettävässä yhteiskunnallisen keskustelun tapahtumassa eli niin kutsutulla Almedalen-viikolla.

Mahdollista tapauksia yhdistävää tekijää ei vielä tiedetä

Norrköpingissä järjestettävällä Bråvalla-festivaalilla tapahtuneiden tapausten esitutkintaa johtava poliisi Mattias Grenestam kertoo, että raiskauksista ja häirinnästä epäillyt ovat eri-ikäisiä henkilöitä, jotka ovat kukin toimineet itsenäisesti.

– Heitä ei voi yhdistää mihinkään ryhmään, Grenestam sanoi Dagens Nyheterille.

Karlstadissa tapausta tutkiva poliisi puolestaan kertoo, että Putte i Parken -ilmaisfestivaalin tiimoilta epäiltynä on noin seitsemänhenkinen joukko maahanmuuttajanuoria. Epäiltynä on kuitenkin myös kantaruotsalaisia.

– On vielä liian aikaista sanoa mikä on yhteinen tekijä, komisario Urban Bengtsson sanoi Ruotsin radiolle viitaten useiden samaan aikaan tapahtuneiden rikosten välisiin yhteyksiin.

Lähteet: Reuters