Muslimien ramadan-kuukausi päättyi – juhlijoita kuoli pommi-iskussa ja kopteriturmassa

Muslimien ramadan-paastokuukauden päätöspäivän ympärillä on tapahtunut ainakin yksi pommi-isku sekä tuhoisa helikopterionnettomuus.

Ulkomaat
Indonesiassa on järjestetty lasten yöllinen lyhtyparaati ramadan-kuukauden päättymisen ja id al-fitr -juhlan alkamisen kunniaksi.
Indonesiassa on järjestetty lasten yöllinen lyhtyparaati ramadan-kuukauden päättymisen ja id al-fitr -juhlan alkamisen kunniaksi.Dedi Sinuhaji / EPA

Syyrian koillisosassa sijaitsevassa Hasakan kaupungissa ainakin 16 ihmistä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut itsemurhaiskussa.

Uhrien määrä voi vielä nousta, sillä monet haavoittuivat iskussa vakavasti, kertoo The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Itsemurhapommittaja räjäytti tiistai-iltana itsensä leipomon edustalla, kun kaupunkilaiset olivat ostoksilla ramadan-kuukauden päättymistä varten. Jihadistijärjestö Isis on ilmoittanut, että yksi sen jäsenistä räjäytti pommin. Iskun kohteina olivat Syyrian kurdien YPG-joukot.

Turkin armeijan ramadan-juhlijat helikopterionnettomuudessa

Turkissa puolestaan armeijan S-70 Sikorsky -helikopteri on syöksynyt maahan Giresunin maakunnassa, joka sijaitsee lähellä Mustaamerta.

Turkin armeijan mukaan onnettomuudessa sai surmansa seitsemän ihmistä ja kahdeksan loukkaantui. Kopterissa oli sotilaiden lisäksi heidän perheenjäseniään, jotka olivat matkalla ramadan-juhlallisuuksiin.

Onnettomuuden syyksi epäillään huonoa säätä.

Ramadanin päättymistä juhlittu maailmalla

Ramadan-kuukausi on paastonaika, jolloin muslimit pidättäytyvät ruoasta ja juomasta aamunsarastuksen ja auringonlaskun välillä.

Paastokuukauden päättymisestä alkaa kolmipäiväinen id al-fitr -juhla, jonka tarkka alkamisaika vaihtelee eri maissa uuden kuun mukaan.

Muun muassa Indonesian Jakartassa kaduilla on kiertänyt värikkäisiin asuihin pukeutuneiden lasten lyhtykulkue. Malesiassa puolestaan on järjestetty ilotulituksia. Australian Sydneyssa tuhannet muslimit kokontuivat Lakemban moskeijaan juhlimaan ramadanin päätösjuhlan alkamista.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan mukaan Suomessa paastonpäättymisjuhla id al-fitr alkaa tänään keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP